Lauparen ad normalveien er en passe utfordrende tur for mange. Og det er ingen tvil om at turen er populær. At fjellet har utløpere -kvasse rygger, tindenåler og andre vertikale hindringer, gjør at terrenget oppleves som spennende.
I forbindelse med lang-fri fra jobben hadde jeg tre disponible dager til å bestige Lauparen, og værmeldingen for de tre aktuelle dagene gav grunn til optimisme.
Været på lørdag var meget bra, og sett i ettertid skulle jeg kanskje benyttet den dagen... Men lørdag ble det en trimtur på Snøtinden (1027), Gjemnes/ Eide, i stedet. Og jeg fikk ihvertfall med en tidsbruk på 51 min. opp bekreftet en stigende formkurve!
Mosjonstur til Snøtind, lørdag 28. juni.
LAUPAREN, 29.06.14.
Starter tidlig søndag morgen fra Averøy. Jeg velger å kjøre den noe lengre veien via Åndalsnes. I bunnen av Tresfjorden tar jeg av mot Kjersemdalen. Standarden på vegen er dårlig (smal og hullete). Kjørehastigheten er lav og strekningen tar uventet lang tid å kjøre, men omsider dukker skiltet med "Grytalivegen bomveg" opp på venstre side. Etter å ha betalt bomavgiften på kroner 20 fortsetter jeg på en setervei av grei standard.
Mange biler på de tilrettelagte parkeringsplassene i enden av veien tyder på stor utfart.
Det er varmt vær og sol, men det er tydelig at været er i endring. Skyer i drift, ustabile luftmasser. Bestemmer meg for å gå raskt fra start i og med at været synes å bli dårligere. De første kilometerne inn til Grytavatnet er lette. Jeg passerer flere turgåere, men får selskap et stykke av en sprek kar i 60-årene.
Bilde tatt fra stien nær Grytavatnet (654). Lauparen (hovedtoppen) er kommet til syne.
Grytavatnet. Oversiktsbilde tatt fra ryggen på Lauparen. Ser ned i Trongbotnen. Denne forseres opp i et skar (998), som er det laveste punktet på ryggpartiet mellom Lauparen og Svartvassegga.
Første del av ryggen. Utsikt til Svartevatnet.
Som bildet her antyder tar man etter hvert av fra ryggen og skrår oppover i vestsida.
Like oppunder toppen beveger man seg inn i en trang renneformasjon. Gode fottrinn (som i en trapp!). I tillegg er det her boltet fast et jerngelender som man kan holde i.
Oppunder toppen blir sikten noe redusert. Det feier en byge over toppen med regn og noe hagl. Ei gruppe med unge damer kommer hastende ned fra toppen da de er heller lettkledde i forhold til været. Men da jeg selv kommer opp er det til min begeistring fri sikt i området nærmest toppen.
Bokkasse på toppen. Grytavatnet ses langt der nede.
Ved den store varden. Utsikt vestover -retning Storfjorden og Sunnmøre.
Utsikt nordøstover. En for-topp i forgrunnen. Den forrevne ryggen til venstre kalles Brudefølgje. Toppen til høyre på bilde er Rollsbottskorka (1333).
Utsikt fra hovedtoppen og over til høyeste punkt (1345) i formasjonen Brudefølgjet.
Utsikt i retning Molde. Tresfjorden. Bro-bygging pågår (Tresfjordbrua).
Utsikt vestover. Storfjorden. Tettbebyggelsen i bakgrunnen er i Skodje og Ørskog.
Utsikt ned mot ryggpartiet som kalles Sunnmørslauparlægda. Utsikt nesten ned til seterområdet hvor turen startet.
Utsikt fra toppen og ned på Midtvatnet (nærmest) og Sørvatnet. Kvitnyken (1244) bak.
Mange små varder oppe på den relativt romslige toppen. Men kun en i størrelse XL!
Dessverre er det denne gangen begrenset utsikt i de fleste retninger fra toppen. Det er ellers liten tvil om at Lauparen (når værgudene spiller på lag) er en utsiktstopp av rang.
Oversiktsbilde -topper nær Grytavatnet.
På returen registrerer jeg tordenvær i området. I det øverste bratte partiet er det greit å ta det ekstra forsiktig. Regnet har gjort underlaget temmelig glatt. Fra Grytavatnet og ned til bilen får jeg et nokså kraftig regnvær, men det gjør ikke så mye da dette partiet blir forsert rimelig kjapt.
Selv om været ikke er helt på min side denne dagen, får jeg iallfall bekreftet at Lauparen er en staselig topp. Det er tydelig ut fra omfanget av registreringer i besøksprotokollen at dette er en populær tur. At Lauparen er Ørskogs kommunetopp, har i denne sammenheng trolig mindre betydning...
.