Bispen hadde jeg vært på for mange år siden, mens Storgrovfjellet ble besøkt for første gang. Storgrovfjellet i seg selv er ikke så spennende, men det er veldig flott utsikt til de mer spektakulære toppene i området.
Lørdag: Bilen parkert ved turistsenteret på toppen av Trollstigen. Klokken er nærmere ti. Ledige parkeringsplasser...enn så lenge. Storgrovfjellet i bakgrunnen midt i bildet.
Turistsenteret. Det kan være ulike meninger om arkitektur. Men turistsenteret på Trollstigplatået (og området rundt) synes jeg er blitt riktig flott!
Turister på gangveien til og fra utsikt-plattformen ovenfor Trollstigen.
Med utgangspunkt i gangveien på bildet, kan man fortsette på delvis merket sti i retning Stigbotten og Trolltindene. Det er også denne stien som er aktuell å benytte når man skal gå på Storgrovfjellet. Når det gjelder selve oppgangen til Storgrovfjellet, så lønner det seg å følge den merkede stien et godt stykke oppover før man tar av -kanskje fra posisjonen på bildet under(?)
Storgrovfjellet (høyeste punktet kan ikke ses herfra). Til høyre en for-topp med høyde på 1464 meter over havet.
På orkesterplass! Trolltindene sett fra ryggen mellom "topp 1464" og hovedtoppen.
Utsikt fra hovedtoppen mot Breitind-massivet. Breitind har en høyde på 1797 meter over havet.
Trolltindene fotografert fra hovedtoppen. De fleste pinaklene er gitt navn etter sagn om troll som er blitt til stein!
Storgrovfjellet har kjempeflott utsikt til tindene på motsatt side av Isterdalen; her Bispen (1462) og Finnan (1786) bak.
Kongen (1614) og Dronninga (1544) ligger ved Isterdalen, Middagstind og Skjervan ved Innfjorden.
Storgrovfjellet har utsikt til Molde og deler av kysten i Romsdal.
Når man så likevel er på Storgrovfjellet, kan det lønne seg å ta en avstikker fra toppen og ned mot ryggpartiet vest på fjellet. Utsikten til Trollstigen og dalbunnen i Isterdalen er spektakulær!
Utsikt til Trollstigen og veien videre i retning Valldal.
Utsikt til Stigbotthornet (1582). I bakgrunnen en fjellrekke på indre Sunnmøre.
Utsikt fra den sørvestlige ryggen på Storgrovfjellet. Observerte omkring klokken 14.30 (lørdag) at trafikken omkring Stigfossen (merket "bridge") ikke gikk som normalt. Fikk senere vite at det hadde blitt igangsatt en redningsaksjon i forbindelse med at en utenlandsk mannlig turist hadde falt ti-femten meter ned i juvet ved fossen. Mannen ble hentet opp med skader i følge Åndalsnes avis på nett 30.08.14. Kan vel tjene som eksempel på at man som turist ikke må bli for ivrig eller uforsiktig...
På returen fra Storgrovfjellet tok jeg igjen et par som fortalte at de kom fra Bruraskaret. På grunn av fottøyet disse hadde (lette joggesko) tillot jeg meg å spørre om de hadde sett et stort oransje skilt der de hadde vært. Det viste seg at de hadde vært på det lettere tilgjengelige utsiktspunktet sør for Stabben (hvor selve Trollveggen ikke er observerbar).
OVERNATTING I TELT VED BISPEVATNET:
Vel nede ved parkeringen ved turistsenteret pakket jeg diverse utstyr for overnatting med mer i en stor ryggsekk.
Med utgangspunkt i Trollstigen er det to sti-alternativer opp til Bispevatnet. Jeg valgte det korteste og bratteste alternativet (det til høyre). Omkring 45 minutter senere var jeg oppe ved Bispevatnet. To jenter hadde slått opp teltet sitt på den kanskje mest opplagte teltplassen i området. Jeg valgte å krysse osen (på bru) og fant raskt en egnet teltplass på en liten høyde ved siden av en kjempediger stein.
Teltplassen. Bispen nærmest og Kongen -imponerende utsikt fra teltleiren!
Teltleir med fiks ferdig "kjøkkenkrok"!
Etter ei grei natt våknet jeg søndag morgen til et nydelig vær. Etter å ha spist noen brødskiver pakket jeg klær, litt mat og drikkeflasker (samt fotostativ) i den ny-innkjøpte dagstursekken. Den veier kun 510 gram og tar liten plass i storsekken. Jeg regnet med at mange ville legge turen til Bispen i det fine været, så jeg sørget for en tidlig oppstart.
Jeg hadde tenkt å ta meg opp nordryggen (normalveien). Andre alternativer er generelt mer krevende. For å komme til nordryggen må en først ta seg innover i uret terreng langs Bispevatnet. Tydelig sti/ varder viser vei langs vannet. Det er mye ferdsel på nordryggen av Bispen. "Falske stier" er det en del av. Det kan derfor lønne seg å gi seg god tid, og å være ekstra oppmerksom når man går her første gang på egenhånd.
I nitida kommer jeg meg avgårde. Går meg bakpå ei gruppe med ungdommer. Det viser seg at disse skal på Kongen. I og med at de har klatreutstyr med seg, regner jeg med at de også skal videre på Dronninga. Ved det første bratte opptaket på nordryggen blir jeg "villedet" til venstre for hovedalternativet. Dette innebærer litt mer kliving enn nødvendig, men uten at jeg oppfatter dette som problematisk. Ovenfor dette opptaket er det et mindre bratt parti, før det oppunder toppen blir mer bratt og noe luftig.
Utsikt fra nordryggen (vel 1350?) ned på Bispevatnet.
På toppen! Bokkasse på varden. Kunne skrive meg inn som den første den 31.8! 30.8. var det for øvrig anført øst-egga bak flere navn. Øst-egga er en krevende klatrerute (gradert 5-).
Kongen sett fra toppen av Bispen. Inntegnet omtrentlig rute som jeg og broren min benyttet da vi var her for noen år siden. Vanskelighetsgrad: Kliving (1-2) i toppflanken. På tørre, gode forhold og med godt veivalg skal det ikke være nødvendig å sikre med tau her.
Luftig utsikt fra toppeggen og ned til turistsenteret på Trollstigen!
Utsikt fra toppen: Sør-ryggen på Bispen. Mitt røde telt kan ses ved den store steinen litt til høyre for midten på bildet!
Alternativ retur forbeholdt de dristigste blant oss!
Utsikt mot Trolltindene og Trollklørn (de forrevne "taggene" til venstre for Store Trolltind). Til høyre ses Storgrovfjellet -toppen som ble besøkt på lørdag.
Fra returen er det to episoder jeg vil huske spesielt. Halvveis i nedstigningen (ved ett av punktene med kliving), får jeg med ett se et stort antall personer på vei opp. Hele 33 personer fra Stordal Turlag på vei til toppen! Vel nede ved teltet får jeg "besøk" av et spansktalende, entusiastisk, par. "Are you from Spain?", prøver jeg meg. URUGUAY, svarer paret i kor (!) hvorpå damen trekker et stort flagg opp av sekken for ytterligere å bekrefte dette.
Ja, Trollstigen og området rundt er utvilsomt noe vi i Norge stolt kan vise fram for turister fra ulike deler av verden!