lørdag 29. november 2014

29.11.14. Ruten, 1039.

Ruten (1039) er et dominerende fjell i den vestlige delen av Sør-Trøndelag. Ruten er en fin tur sommer som vinter. Fjellet er lett tilgjengelig fra E39 i Søvassdalen i Hemne. Ved Borstad er det tilrettelagt parkering. Det er tydelig sti til over tregrensa, samt jernstaker fra omkring 400 meter over havet og opp til toppen. På toppen er det bygninger og installasjoner for kommunikasjon -disse er relatert til forsvaret.

 
         Utsikt fra toppen av Ruten i retning Hemne. Bygning og installasjoner på for-toppen.

Vinteren lar vente på seg her på Nord-Vestlandet. Det er kommet litt snø i høyfjellet, men langt fra nok til å gå på ski. Det er absolutt mulig å gjennomføre fotturer i fjellet, men det er gjerne litt isete. Jeg passer derfor i dag tidlig på å pakke tur-broddene mine ned i sekken. Regner med å få bruk for dem på Ruten... Ruten har jeg vært på en fem-seks ganger tidligere. Kjører E39 til Borstad og parkerer der. Det står en enslig bil på parkeringsplassen -Er det flere på tur på Ruten i dag? Ser fra parkeringsplassen at det er en del is oppe i lia. Starter likevel uten broddene på. Det går greit å omgå de mest isete partiene langs stien. Er ganske snart oppe i skaret. Her skal man over elva. Kryssingen skjer på ei hengebru.


                                                     Kryssing av elva på hengebru.


500 meter over havet! Det er tilsvarende skilt for hver hundre høydemeter. Jeg antar at disse skiltene har sammenheng med det årlige løpet Ruten Opp. Løyperekorden i det cirka 5,5 kilometer lange løpet med en samlet stigning på omkring 800 høydemeter, er på omkring 40 minutter -imponerende!


                            Oppe på snaufjellet. Stien går langs svaberg i det midtre partiet.


På omkring 700 meters høyde er det ei lita hytte. Broddene er kommet på -det er litt isete.  


Cirka 800 meter over havet får man utsikt mot toppen. Det høyeste punktet ses oppe til venstre.

Den siste delen av turen opp går på snø. Det er ferske fotavtrykk i snøen. Når jeg kommer opp på toppen er det et par karer der. De benytter staver -den ene har brodder under skoene slik som meg.


                                            På toppen. Det er kasse med bok i på varden!

Det er en grå dag med litt lite lys. Likevel er det et flott skue fra toppen -også i dag. Fotograferer i litt ulike retninger.


Utsikt i retning Søvassdalen. E39 over Hemnkjølen går til venstre for vassdraget i bakgrunnen.


                                                   Utsikt i retning Rindal og Meldal.


                                                                     Utsikt vestover.


Like sør for varden er denne tavla satt opp. På tavla er det et panoramabilde med navn på topper som man kan se herfra.


       Fra toppen er det utsikt til Rovatnet som ligger like sør for Kyrksæterøra. Hitra ses i bakgrunnen.


                            Klart for returen! I høyre bildekant ses en del av Hemnfjorden.


     På parkeringsplassen. Første del av turen går opp lia til skaret i bakgrunnen til venstre.









lørdag 15. november 2014

14.11.14. Tur i Romådalen, Trollheimen.

Romådalen er et dalføre vest i Trollheimen og en sidedal til Todalen. Romådalen er en frodig dal der det fra gammelt av har vært seterdrift. I dag er mange av de opprinnelige seterbygningene fortært av tidens tann. Men det er en del seterhus som er holdt i stand og som benyttes som hytter. Det er også noen høyløer som fremdeles står.



Romådalen er av de mindre frekventerte dalførene i Trollheimen -iallfall når det gjelder ferdsel gjennom HELE dalføret. Hovedårsaken er nok at det er lange avstander til de nærmeste turisthyttene. Fra Trollheimshytta må en regne omkring 10 timers gange ned i Todalen. Det er cirka en halv times gange etter vei i Todalen til Todalshytta (KNT). Fra Vindøldalen (KNT Vindølbu) er det om lag like langt. Romådalen ligger innenfor Trollheimen landskapsvernområde. Forvaltningsmyndigheten har vært restriktiv overfor turistforeningen og dens ønske om å sette opp hytte i Romådalen/ Fagerlidalen. Det er heller ikke blitt gitt tillatelse til å merke en trase gjennom dalen.

Selv har jeg gått gjennom dalen kun en gang -da på ski med utgangspunkt i Vindølbu. Det er en veldig fin skitur på godt føre!

Jeg hadde ikke spesielle forventninger til dagens tur. -Mildt november-vær, overskyet fra morgenen... Kjører til Todalen. Ved brua nær Todalshytta tar jeg til venstre og kjører omkring to kilometer til skiltet parkering ved Heggøya.


Skilt "Romådalen". Parkering her. Skogsveien i venstre bildekant følges i starten (leder inn på en større skogsvei etter noen hundre meter).    


På Bakgreistan øverst i skogsveien. En god sti parallelt med skogsveien kan være et fint alternativ.


            Oppe i Romådalen. En "grønn oase" i et ellers fargedempet novemberlandskap.


Terreng med myr dominerer i store deler av Romådalen. Dette er ved Ytre Halasetra.


Et lite naturens drama; død løvmeis hengende i bjørk! Kan bare spekulere i hva som har skjedd. Men kan tenke meg at meisa er blitt tatt av en mindre rovfugl og etterlatt slik...


                                                     Stor jerngryte i nærheten av seterruin.


                                                     På setervollen på Husbysetra.


                                                    Seterbygning på Indre Halasetra.


                       Kulp med krystallklart vann i Botnaelva -like ovenfor Indre Halasetra.


                     
                                                           Ovenfor Indre Halasetra.


Fjelltopper speiler seg i islagt dam. Til venstre Pekhøtta (1396), Botnnebba (1284) i midten og Rognnebba (1497) til høyre.


            Romåa nederst i Romådalen. I bakgrunnen ses Rognnebba og Tydalsnebba (1274).


Romåa passerer gjennom noen spesielle formasjoner med svaberg før den stuper ned mot Todalen.


                                         Et naturens jacusi!  Romåa på kanten av Romålia.   


















 





    

lørdag 8. november 2014

07.-08.11.14. Foto-tur med teltovernatting i Grøvudalen.

Det går mot vinter i fjellet her på Nord-Vestlandet. Kong vinter har sørget for et kledelig dryss med nysnø over fjellheimen. Men det er foreløpig i minste laget for å gå på ski...

Jeg kommer nettopp fra Grøvudalen -en fjelldal i Sunndal kommune på Nordmøre. Grøvudalen er en relativt flat dal -hovedsakelig på omkring 800 meters høyde. Den øvre delen inngår i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Grøvudalen er en særpreget dal med tydelige elementer fra siste istid. Dalen har ikke fast bosetting, men kulturlandskapet holdes fortsatt åpent da det går beitedyr i dalen. På Gammelsetra opprettholdes fortsatt en gammel setertradisjon.

Det ble en ganske sen oppstart i går. Jeg var noe usikker på forholdene i fjellet med tanke på snømengde, og det var dessuten meldt en del vind. Men omsider bestemte jeg meg for Grøvudalen...


Grøvudalen. Lett terreng å gå i. Her midt i dalføret er det store sandbanker -disse ble avsatt ved siste istid.

Sekken blir pakket med utstyr for overnatting i telt. -Registrerer allerede nede i Sunndalen at det er mere snø i fjellet enn forventet. Jeg provianterer litt på Joker-butikken på Gjøra før jeg tar fatt på fjellveien. Oppe ved den øverste av fjellgårdene, Røymoen, ser jeg at bomveien er åpen og kjørbar. Bomavgiften er på 25 kroner. Det går helt greit å kjøre til enden av veien på Hallen. Det står to andre kjøretøy der. Ferske fotspor i snøen følges. Jeg har som mål å gå fram til Fegran -vel to kilometer etter passering av Grøvudalshytta. Jeg er framme ved Fegran litt før klokka fire. Det blåser friskt med kuling i kastene. Jeg angrer litt på at jeg ikke slo leir i bjørkeskogen litt lenger ned. Fegran er et åpent område og derfor værutsatt ved de rådende forholdene. -Det går greit å sette opp teltet, men det tar litt lenger tid enn vanlig. Natta blir noe urolig på grunn av sterk vind - kastevinder. Teltet klarer brasene greit. Må ut i nødvendig ærend utpå natta -det er månelys og skyer i drift på himmelen. Et mulig fotomotiv, men søker raskt inn igjen til soveposen...


Ved teltet lørdag morgen. Sterk vind og snø i lufta. Øverste del av dalen i bakgrunnen.


              På Fegran er det et stilleflytende parti der elva Grøvu danner et parti med loner.


                                                     På Fegran. Utsikt nedover dalen.


På Fegran. Kan minne om en beverdemning(!), men er resultat av skred i Grønlia...


                                         Storvollen er den øverste av setrene i Grøvudalen.


                                           Nedenfor Storvollen deler Grøvu seg i flere løp.


                            Disse flotte plantene fant jeg på en sandbanke i nærheten av Grøvu.


Gammelsetra med setervollen i forgrunnen. På Gammelsetra opprettholdes gamle setertradisjoner. Riktignok har en viss modernisering funnet sted etter at et mikrokraftverk er kommet på plass...


Grøvudalshytta, selvbetjent turisthytte (KNT). I vintersesongen er man henvist til det koselige stabburet (bygningen til venstre).


Ved setervollen på Gammelsetra. Ryggpartiet i bakgrunnen benyttes som opp- og nedgang på merka ruter til Aursjøhytta og Raubergshytta.


                                                                "Is-kunst" i bekk.  

VANDRING LANGS GRØVU. FOTOGRAFERING.








                                                                             Kåsa.


                                                            På merket sti langs elva.


Fra parkeringsplassen på Hallen. Tilbakeblikk mot Grøvudalen -spesielle skyformasjoner.