lørdag 20. februar 2016

Skjerdingfjellet (1500+) via Bjøråskaret. 19.02.16.


          

                    Utsikt fra toppen av Skjerdingfjellet (Skjerdingen) mot nordtoppen (1465).


Gikk tur/ retur Bjøråskaret på ski. Gikk fra Bjøråskaret til fots til høyeste toppen på Skjerdingfjellet/ Skjerdingen (1500+).

Fredag 19.02.16: Flott vintervær! I utgangspunktet har jeg planlagt en skitur på Grinaren (1520) ved Todalen i Surnadal/ Trollheimen. Nabotoppen Skjerdingfjellet (Skjerdingen) er "plan b". Fra lia ovenfor Taløysetra er det utsikt mot Grinaren. Jeg ser at det er store avblåste partier (ur) som stikker opp i flanken opp mot toppen. Det blir derfor til at jeg går mot Bjøråskaret. Jeg er så langt blitt "bortskjemt" med snøscooterspor og skispor oppover fra Innerdalsmerket. Det er 10-15 centimeter med pudder-snø langs løypa. Herlig!



Innerdalsmerket: Informasjonstavle og skilting ved bilveien innover til Kårvatn. Bildet er tatt på desember 2015.

Innerdalsmerket er et lokalt navn for det høyeste punktet på bilveien inn til Kårvatn i Todalen. Her starter en merket sti mot Innerdalen. Ruta går via Bjøråskaret (1178). Bjøråskaret er et utsiktspunkt med et sjeldent flott panorama i retning Innerdalen.  


Når lia ovenfor Taløysetra er unnagjort vider terrenget seg ut. Vestover ses dette fjellpartiet.


Ruta til Bjøråskaret går inn mellom de to fjellpartiene på bildet -Skjerdingfjellet til venstre og Snøfjellet (1579) til høyre.


Skjerdingfjellet (Skjerdingen) med sin fascinerende sagtakkete egg. Den høyeste toppen ses i bakgrunnen til høyre. Snøscooteren har snudd her ved begynnelsen av Midtryggen. Føret er relativt hardt -et tynt lag med skare.


I indre del av botnen passeres denne store steinen. Her kan det være naturlig med en rast før man gir seg i kast med den siste kneika opp i Bjøråskaret. -Har tatt hetta på. Det blåser en kjølig vind ned gjennom skaret.


                                                  Den mektige nordsiden på Snøfjellet...


I Bjøråskaret. Skjerdingfjellet (Skjerdingen) bak. Ryggen som jeg fulgte (til høyre på bildet) er brattere enn dette bildet gir inntrykk av. Skiltet på bildet markerer grense til Innerdalen landskapsvernområde.

Toppstøt: Jeg har vært på Skjerdingfjellet (Skjerdingen) to ganger tidligere. Jeg vet at oppgangen i utgangspunktet er uproblematisk. Registrerer fra skaret at mye av ura stikker opp.
Bc-skistøvlene er dårlig egnet til å sparke trinn med. Monterer derfor på stegjern for godt feste. Det viser seg at jeg i stor grad kan klyve i ur og at det stort sett er pudder-snø oppover ryggen. Det er tre hundre høydemeter stigning opp fra skaret. -Må snu meg flere ganger for å beundre utsikten! Etter cirka 35 minutter (fra skaret) er jeg oppe på den nokså flate toppen. To mindre varder markerer hhv. høyeste punkt og endepunktet mot vest. Toppen er av en eller annen grunn ikke oppgitt med høyde. Men koten for 1500 meter høyde kan leses av i topp-partiet. Ut fra hvordan koten er plassert (og toppen ser ut) kan jeg tenke meg at det høyeste punktet har en faktisk høyde på omkring 1510 meter (som oppgitt på nettsiden Toppomania). Ser at høyden 1522 meter er oppgitt på Ut.no, men det har jeg liten tro på at stemmer. Instrumenter som måler høyde basert på barometrisk trykk er upålitelige så fremt man ikke har kalibrert dem ordentlig.


Flott utsikt vestover fra toppen! Utsikt mot eggen videre mot nordtoppen. Todalen og Todalsfjorden. De to toppene på Sula markerer seg.
Travers: Jeg har ikke gått traversen av Skjerdingfjellet (Skjerdingen) selv. Beskrivelser av turer der traversen gås, ligger ute på nettet. Jeg forstår det slik at traversen ikke er teknisk vanskelig, men at det kan være aktuelt å sikre på ett eller flere utsatte punkter. Forholdene og retningen traversen gås vil ha betydning...


Utsikt ned i Storbotnen og mot Grinaren. Det var på disse toppene jeg skulle gå etter opprinnelig plan. Bildet bekrefter vel at det var i underkant med snø for skigåing innover botnen...

    
                              Varden på høyeste punktet til høyre. Langvatnet midt i bildet.


                                                            Utsikt mot Snøfjellet...


                                    Litl-Grinaren i høyre bildekant. Utsikt mot Trollheimen.


                                      Utsikt mot Innerdalen og sørover mot Vinnu-massivet.


Snøfjellet og Bjøråskaret. Snøfjellet kan bestiges via ryggen opp fra Bjøråskaret. Hammeren oppunder toppen omgås i venstre kant. Oppgangen er markert med noen varder.


                                           Utsikt ned mot Innerdalen. Bjøråskaret til høyre.


                            Utsikt oppe fra ryggen mot de spektakulære fjella ved Innerdalen.

Flott avslutning på turen: Fra Bjøråskaret er føret til å begynne med noe vekslende. Stedvis skare med gjennomslag resulterer i et par "tryninger"! På siste halvdel er det nydelig pudder-snø å renne i. Jeg er nede ved bilen litt før klokken 17. Månen (se bildet under) er kommet opp.


                                         Måne på den blå himmelen over Neådalssnota!          



                   


mandag 15. februar 2016

Gammelsetra (KNT) 13.-15.02.16. Dagstur til Skirådalen.

Opphold på Gammelsetra - dagstur til Skirådalen.



                                                      Vinterstemning ved Gammelsetra.

I helga har jeg hatt opphold på Kristiansund og Nordmøre Turistforening sin selvbetjente hytte Gammelsetra i Sunndal. Gammelsetra er et restaurert seteranlegg 800 meter over havet i Linndalen. Gammelsetra inngår i turistforeningens rutenett på Dovre og i Sunndalsfjella. 
Jeg kom til Gammelsetra på lørdag. På søndag var planen å gå på Skirådalskollen (1857). I løpet av helga kom det noen centimeter med nysnø, noe som skapte fin vinterstemning i de flotte omgivelsene ved Gammelsetra. Den lange dagsturen til Skirådalskollen valgte jeg å avbryte i Flatskirådalen på grunn av tunge forhold og redusert (ut)sikt oppe på høyfjellet.



Kartutsnitt over området. Oppgangen til Gammelsetra inntegnet med oransje strek. Dagsturen tur/ retur Flatskirådalen inntegnet med gul strek.

Lørdag: Kjører RV70 opp Sunndalen og tar av på Gjøra. Fjellveien deler seg etter to-tre kilometer. Tar til venstre skiltet Jenstad. Veien er i partier bratt og smal, men er brøytet og i god stand. Det er tilrettelagt parkering før man kommer til gardstunet på Jenstad. Det koster normalt å stå parkert her, men konstaterer at parkeringsautomaten er ute av drift.

Det er lite snø i Jenstadlia, men mer enn nok snø på veien til å kunne gå på ski. Snøscooterspor og et skispor følges oppover -og masse spor etter hjort ses i veien og inne i skogen! Skremmer fram flere dyr oppe i lia. Ved veikrysset to kilometer fra Gammelsetra (bildet under), ser jeg at det er skispor videre i den retning jeg skal.


Veikryss to kilometer fra Gammelsetra. Tar til venstre her. Veien til høyre fortsetter mot Middagshjellan og Lundlia.


De to hovedbygningene (av totalt fire) på Gammelsetra. Aakerstua til høyre, "låven" til venstre.

Gammelsetra: Jeg har overnattet på Gammelsetra om vinteren en gang tidligere. Da lå jeg i den største av bygningene, "låven". Denne gangen tok jeg inn i  Aakerstua. Brukte en del tid på å finne besøksprotokollen(!). Den befant seg (uvant nok) inne på proviantrommet. Da jeg åpnet protokollen kunne jeg konstatere at jeg var tredje gjest på nyåret. Forrige gjest (et par dager før) var en tysker som hadde kommet fra Dovre via Loennechenbua. I et øyeblikk av overdreven optimisme, så jeg for meg at jeg nå kunne nyte godt av tyskeren sin løype oppe i Skirådalen! Etter å ha skrevet meg inn i besøksprotokollen var neste punkt på programmet å få fyr i vedovnen. Aakerstua er utstyrt med to store Jøtul-ovner, men min samvittighet tillot meg bare å fyre i den ene! Jeg ønsker ikke som enslig gjest å overforbruke ved som blir gjort i stand på dugnad ved hytta...

Etter å ha fått opp litt varme inne i Aakerstua, tar jeg meg en tur ut for å beundre setra -og alt nedlagt arbeid for å gjøre den istand til selvbetjent turisthytte!

      
Meg selv utenfor Aakerstua. Bygningen til høyre inneholder vedlager og do (av typen utedo).


Oversiktsbilde som viser hele seteranlegget. Den lille bygningen til høyre kan benyttes av "hund med eier".

Liten utflukt ned til Linndalsfallet: Linndalsfallet er en av flere attraksjoner i området. Det er en kort skitur på to-tre kilometer ned til området ved Linndalsfossen.


Bilde tatt like nedenfor Gammelsetra. Sola er i ferd med å forsvinne bak Slettfjellet. Eldre bygning i tømmer kan ses nede på myra.


Kvernhus ved Linndøla, cirka fem hundre meter ovenfor Linndalsfossen. Det er laget ei solid gangbru over elva like ved kvernhuset.


                                     Øvre del av Linndalsfallet (like ovenfor Linndalsfossen).


Utsikt mot Linndalsfallet. Garder (Svisdal) i bakgrunnen. Hælfjellet midt i bildet i bakgrunnen.

Henting av vann: 


Til min overraskelse rant det bra mengder med vann i en bekk like ved setra. Dermed unngikk jeg å måtte smelte snø. Det var mellom ti og tyve minusgrader på setra i helga.


                                                            Aakerstua lørdag kveld...

     
Kveldstemning i Aakerstua. Legg merke til fantasirike utsmykninger på veggen. Her henger blant annet en kopi av selveste huldra!

Skirådalskollen? Etter å ha gjort unna samlingen av topper over 1900 meter over havet i Møre og Romsdal, har jeg nå begynt å titte på lista over topper mellom 18- og 1900! Skirådalskollen er en av disse "steinkolossene" i Sunndal på lista over topper mellom 18- og 1900 meter over havet i MR. -Kan med fordel gås på ski, har jeg tenkt om flere av disse...
Jeg vurderte om jeg skulle gå til Loennechenbua på lørdag. Loennechenbua ville vært et ypperlig utgangspunkt for Skirådalskollen på søndag. Men Sunndalsfjella er noe for seg selv når det gjelder lokale variasjoner i vær og føre, så jeg vurderte dette som for usikkert.

SØNDAG: Våkner til en gråere værtype. Snøbyger på gang, tenker jeg. Enda mer løssnø å gå i... Skulle etter planen starte klokken 08, men det blir ingen start da. Været letner litt, klokken 08.45 velger jeg likevel å gå ...får heller snu om det blir for tungt! Det er over femten kilometer å gå en vei til toppen... De første fire kilometerne er lette. Ski- og scooterspor fram til Middagshjellan...


                                                                     Middagshjellan... 

På Middagshjellan gjør jeg et dårlig valg. Ei rød pil (DNT-merking) "narrer" meg til et parti med tett bjørkekratt. Tar fram Garminen. Får ikke fram Topo-kartet, kun sporlogg!! Får ikke ajourført meg med sommerruta. Etter hvert kommer jeg til en elvedal. Renner ned i denne. Her lenger nede er skogen lettere å ta seg fram i, men noe ulendt terreng her også. Så kommer jeg til en trang liten elvedal. Her er sannelig et skispor -tyskeren(!), tenker jeg. Vinner litt høyde her, men så følger et parti med tett "jungel". Bruker tid og krefter! Så igjennom, kommer til åpent terreng(!), er nesten oppe ved Skiråranden.


                       Tilbakeblikk. Svisdal i bakgrunnen. Tett kratt og løssnø i dette partiet.

På Skiråranden får jeg plutselig øye på et par dyr i hurtig forflytning på motsatt side av dalen. Dyra forflytter seg mot Reppdalen. Villrein er min første tanke, men bevegelsesmønsteret er annerledes. Hjort! Skyter et par bilder på lang avstand med kompaktkameraet. Oppe på Skiråranden får jeg se to andre dyr i forflytning samme retning (bildet under).


                                          Hjort i fjellandskap! Kolle og kalv, ser det ut til...  


På Skiråranden kommer jeg inn på den merkede ruta. På merkingen mot Loennechenbua er det brukt hvit maling rundt de velkjente T`ene. Dette gir god synlighet! 

I Skirådalen er det lite snø, skiene subber nedpå steiner både her og der. Samtidig er snøen løs og nokså tung å gå i. Oppe ved Weidemannsbua, 1090 meter over havet, innvilger jeg meg en stopp. Her legger jeg på feller under skiene. Drikker noen kopper med solbær-drikk. Føler på stort væsketap. En liter (som går på termosen) er lite på en lang og tung tur!   

        
Weidemannsbua, står det på hytteveggen. Stemmer vel med posisjonen til "Gammelbua" på kartet...

På veien videre opp mot Flatskirådalen øker det på med løssnø. Ved inngangen til Flatskirådalen, cirka 1250 meter over havet, er jeg ved et veiskille. Her er det aktuelt å ta av fra den merkede ruta og sette kurs mot Skirådalskollen. Klokken er 12.30, det er dagslys noen timer til, men jeg er ikke motivert... Drar fellene av skiene. Befriende å gli nedover i løssnøen! Stopper opp etter noen hundre meter og ser med en lettere anger tilbake. For sent å ombestemme seg nå! 

       
Ved inngangen til Flatskirådalen. Velger å snu her. Redusert sikt -snøbyger- retning Skirådalskollen.

Returen:


                                           Utsikt fra Skiråranden mot Svisdal/ Grødalen.


Bilde med tele. Lia mellom Jenstad og Gammelsetra. I bakgrunnen ses fjellpartier ved Gjøra på motsatt side av Sunndalen. Spor, snøscootertrafikk(?), kan ses i fjellsida til høyre i bakgrunnen.

       
                   Fint barskogterreng omtrent midtveis mellom Skiråranden og Middagshjellan.


                                            Vinterstemning i skogen nær Middagshjellan.


Middagshjellan. Flere hytter og seterhus. Her nesten 800 meter over havet er det ei nokså stor flate med dyrka jord. 

PS! Selv om det ergrer meg noe at det ikke ble noen topp på meg i helga, så må jeg si meg meget godt tilfreds med de opplevelser jeg har hatt! Maten smakte ekstra godt etter skiturene, og det var fremfor alt fint å slappe av i rolige omgivelser på Aakerstua! Gammelsetra er en perle blant selvbetjente turisthytter i Norge!     




                       

            
        
    





         

      







          

tirsdag 9. februar 2016

Skåkleiva (786), Rindal. Skitur. 09.02.16.

              Skitur til Skåkleiva (786) i Rindal.



                                                               Ved Bjørnåssetra.

Skåkleiva er en fremtredende topp som grenser til det store utmarksområdet Nordmarka i Surnadal/ Rindal. Skåkleiva er en relativt enkel tur enten man går fra Tørsetmarka eller opp fra Brønstadøyan. Utsikten fra toppen er vid. Det er spesielt flott utsikt til Trollheimen i sør og mot fjellpartier langs Fjordruta. 



Hadde Brønstadøyan ved FV65 som utgangspunkt på dagens tur. Fulgte hovedsakelig sommermerket løype til toppen. Retur samme vei.


Parkerte utenfor lokalene til Letthus på Brønstadøyan. Jeg gikk et par hundre meter langs veien før jeg tok på meg skiene og begynte å gå oppover. "Peilet meg inn" på et eldre ubebodd våningshus oppe i bakken. (Se bildet under).


                                                            Det gamle våningshuset.


Utsikt oppover bygda. Bilde tatt der skogsveien (som benyttes i fortsettelsen) begynner.

Føret: Snøen bærer brukbart. Det som ikke er like gunstig, er at det er skare som gir gjennomslag. Men når jeg kommer til skogsveien er ikke det noe tema lenger. Der har det nylig vært kjørt med snøscooter. Det er scooter-spor helt opp til Bjørnåssetra. Oppe ved Bjørnåssetra varmer sola litt. Bjørnåssetra har flott beliggenhet med nydelig utsikt!


                                                           På vei opp til Bjørnåssetra.


                                                Diger skavl på lesiden av den gamle løa.


Ovenfor Bjørnåssetra må en over en rygg og videre ned i en elvedal. Det er litt trangt gjennom kløfta, men ellers greit. Skåkleiva i bakgrunnen!


                                                                       På Skåkleiva!


 Kom opp fra denne kanten! Utsikt mot Rindal sentrum. Resfjellet i bakgrunnen til venstre.


                                                      Rindal sentrum og Tørsetmarka.

OVERSIKTSBILDER:



                                                          Fjellrekke i vestlig retning.





              
                                            Utsikt mot Øvre Rindal. Fjellpartier i Meldal.




                                                 Utsikt vestover -fjellpartier på Fjordruta.


                                                            Utsikt helt ut til kysten!


                                                    På returen. På vei mot Bjørnåssetra.