mandag 15. april 2019

Skitur til Snota (1669). 14.04.19.


Snota (1669) tar seg flott ut fra Litl-Snota! Bilde tatt en nydelig april-dag i 2015.

Hadde palmesøndag 2019 en fin tur på Trollheims-majesteten Snota! Det var sol fra skyfri himmel og for det meste fint skiføre på turen.



Parkeringsplassen ved kraftstasjonen nær Gråsjø-demningen. Det var mindre utfart enn forventet.

14.04.19: Det har vært fint vær flere dager på rad. Flott opptakt til selve påsken! Bestemmer meg for turen kvelden før -gjennomført den flere ganger, så trenger ikke å planlegge så mye. 

Kjøretur: FV65. På kommunegrensa mellom Surnadal og Rindal skiltet avkjøring. Inn på Folldalsvegen (anleggsvei). Bompenger 80 kroner betales med kort i automat ved bommen.  

           


Den vanlige ruta (fra Gråhaugen) til toppen. NB! Ski-ruta er en annen enn sommerruta (som er merket fra Trollheimshytta). Den går delvis over svaberg i partier og er derfor ikke like trygg om vinteren.

Benytter fjell-ski med 50 millimeter kortfell, noe som gir greit nok feste på søndagens føre. Men må avvike noe fra hovedsporet i de bratteste partiene.  

Turen starter på vei forbi Gråhaugen (nedlagt turisthytte). Når man har gått nærmere en kilometer langs veien, kan man vurdere å skrå oppover. Det pleier å være diverse ski-spor en kan følge. Noen krysser fjellsiden tett oppunder Gråhaugfjellet -en bratt fjellskrent med overhengende skavler. Hvert år (i løpet av våren) løsner store skavler og tar med seg snømasser nedover. Kan ofte være skred som er 2-300 meter lange. Hold behørig avstand!

Ruta fortsetter i retning Midtveggen -som er et høydedrag før man kommer til Svartvatnet. Det lønner seg her å gå korteste vei, det vil si over høydedraget. 



Utsikt mot Svartvatnet fra Midtveggen. Den brattere delen av Snota-turen starter like etter kryssingen av vannet.


Etter at den første bratt-kneika er forsert, kommer man til et noe slakkere parti. Lenger opp følges en rampe under Litl-Snota. (Se bildet under).




Partiet oppover til Snotbreen. Krysser en snipp av breen før man dreier opp på toppryggen.


På begynnelsen av toppryggen. Her pleier det å være et parti (gjerne 3-400 meter) med hardt underlag. Selv om det tar tid, kan det være tryggest å gå sidelengs (med feste for stålkanter) i noen korte partier på vei ned.


Det siste partiet mot toppen er nokså slakt. Toppvarden befinner seg ut mot øst-stupet.


Ikke gå ut på skavlen her! Man skal alltid være sikker på at man har fast grunn under føttene!

Utsikten!



Mot sør -et mylder av fjelltopper!


Mot øst...


Mot Folldalen. Terreng under Snota. Snotdalen.


Mot nordøst... Trollhetta dominerer, men flere andre flotte topper i Rindal/ Meldal også...


Mot Litl-Snota. Oppgangen. Krysning av Snotbreen i partiet en ser her.


Neådalssnota (1621) tar seg flott ut fra Snota!


Flott fjellrekke vest i Trollheimen!



Utsikt i retning Trollheimshytta.


Utsikt ned mot Svartvatnet. Follsjøen og Gråsjøen i bakgrunnen.


Flere personer på vei opp Snotbreen!

Retur.



Ned fra toppen. Treffer noen som er på vei opp, mens et par stykker har startet på veien ned.


Snota har en nokså bratt flanke ned mot Vassdalsvatnet og Vinddøldalen.


Nedkjøring i kanten av breen og med Litl-Snota i bakgrunnen.


Skispor på Svartvatnet i retning Midtveggen.


Lang sammenhengende nedkjøring fra Midtveggen og ned til Gråhaugen.


Nedkjøring mot Gråhaugen. Gråsjødemningen i bakgrunnen.

PS! Turen tok syv timer inkludert et over en time langt opphold på toppen. 





   

 



 


  

fredag 12. april 2019

Skitur til Steintelfjellet (1225) via Romådalen. 12.04.19.


Utsikt mot øvre del av Romådalen fra Steintelfjellet. Rognnebba (1497) i venstre bildekant.

Jeg har benyttet det fine været i dag til å utforske lite besøkt terreng vest i Trollheimen. Etter å ha studert kartet litt, fant jeg et bra veivalg opp på Steintelfjellet. Utsikten oppe på toppen står ikke tilbake for andre fjell i området. Turen ned igjen ble også en opptur på det gunstige føret som var i dag. 



Snøfritt ved oppstarten på Heggøya. For den som ikke er kjent, er vi i Todalen i Surnadal. Passerer Talgø møbelfabrikk og kirka. Tar til venstre like før brua over Toåa på Bruset (nær Todalshytta). Kjører veien nesten til endes. Skilt Romådalen på venstre side.

I fortsettelsen er det skogsvei opp lia. Skiene kunne tas på da jeg var cirka halvveis oppe i skogsveien,  men måtte av og på med dem to-tre ganger før det ble permanent skiføre oppe i  Romådalen.



Fint skiføre oppe i Romådalen. Botnnebba og Rognnebba dominerer lenger inn i dalen.



Går nesten inn til Husbysetrin før jeg tar av med kurs opp lia. Men først må jeg smøre meg med solkrem! Sola varmet virkelig i dag!


Veivalg på turen opp omtrentlig gjengitt. Mer sik-sakk på returen. Må være obs på skavler og heng i områder langs traseen. Høyre side av elvedalen opp fra Husbysetrin virker ikke trygg. Svaberg og løse skavler i denne fjellsiden.




Oppgang til venstre for den dype elvedalen. Flott utsikt oppover Romådalen!


Et stykke ovenfor Ådalstjønna registrerte jeg dette ferske jervesporet!


Fin utsikt fra et lite skar i oppstigningen på Steintelfjellet. Det er et par vann nede på flata, Steintelvatnet og Lauvåvatnet.


Oppe på toppen er det fin utsikt mot Trollhøtta-eggen (1291 og 1299).


Oversiktsbilder.





Telefjellet nærmest.


Utsikt mot Indre Sula og Ytre Sula (Nordviksula). Kvennsetdalen imellom.




Utsikt mot Trollhøtta-eggen og videre helt ut til kysten.


De to toppene på Sula.


Varder på sørenden av toppen. Rognnebba og Neådalssnota stikker opp i bakgrunnen.

Retur.



Bred og fin flanke å renne i på returen ned fra toppen!



Steintelfjellet sett fra Ådalstjønna.





Flott gammel tørr-furu i lia ovenfor Husbysetrin. 

På ski gjennom Romådalen? Har gått på ski gjennom Romådalen 1 gang. Gikk fra Vindølbu i Vinddøldalen. Det er en veldig flott skitur på godt føre. Vær obs på partiet under Rognnebba. Det går en del skred her.  


PS! Turen tok i underkant av syv timer inkludert pauser og foto-stopp! 









    

      

mandag 8. april 2019

Bjøråskaret (1178) og nordtoppen Skjerdingfjellet (1465). 04.04.19.


På nordtoppen på Skjerdingfjellet (1465). Høyeste toppen på Skjerdingfjellet (1500+) i bakgrunnen.

Torsdag 04.04.19. Fint vår-vær! Har som mål å gå på Snøfjellet (1579) via Bjøråskaret, men ender opp med å gå opp på nordtoppen på Skjerdingfjellet (1465) i stedet! 

Er på parkeringsplassen ved Innerdalsmerket (høyeste punktet på veien inn til Kårvatn i Todalen) litt ut på formiddagen. Det står en bil der fra før. Det er ferske skispor i den vanlige ski-traseen oppover. Det er våt snø under et delvis tynt lag med skare, så det er en fordel å ha skispor å gå i. I øvre del av lia er det spor etter snøscooter. Sporet fortsetter i retning Midtryggen, og er derfor naturlig for meg å benytte i fortsettelsen.



På toppen av lia kommer dagens tur-mål, Snøfjellet (t.h.) til syne. Det skal imidlertid etter hvert vise seg at det er toppen til venstre på bildet (nordtoppen på Skjerdingfjellet) som ender opp med å bli "dagens topp" for meg!


I stigningen opp Midtryggen. Skispor til venstre for scootersporet (møter dame som svinger seg ned Midtryggen).


Siste partiet opp i Bjøråskaret. Bildet er tatt ved en stor stein -et naturlig sted å ha pause før man gyver løs på siste kneika opp i skaret. Det er en trimkasse montert på steinen. Post i StikkUt! 2019 (Surnadal kommune).

Bjøråskaret: Bjøråskaret (1178) er et fint tur-mål sommer som vinter. Fra Innerdalsmerket er det en tur på cirka 16 km tur-retur. Utsikten fra skaret er veldig flott -spesielt mot Innerdalsfjella!

Vel oppe i skaret bruker jeg ikke tid på å beundre utsikten. Har jo vært her noen ganger... Fokuserer på toppstøt! Monterer stegjern på skiskoene -bc-skisko- nye denne sesongen. Forholdsvis myke sko. Vil stegjernene sitte som de skal, undrer jeg? Stavene settes igjen, satser på isøksa! Trasker av gårde. Moderat bratt rygg direkte fra Bjøråskaret i retning Snøfjellet. Ryggen flater ut i et parti cirka 1360 m.o.h. Tynt lag med pudder-snø oppå. Under er det hardt, merker jeg. Stegjern er fornuftig valg, men halvveis oppe på ryggen løsner ene stegjernet. Dette gjentar seg enda en gang på vei opp ryggen. Oppe på flatryggen tar jeg av sekken, beundrer utsikten og vurderer status.


Oppe på den flatere delen av ryggen. Utsikt ned på Bjøråskaret og fjellparti omkring Innerdalen.


Skjerdingfjellet (1500+). Her hadde jeg vært flere ganger. Snøfjellet hadde jeg ikke vært på...


Mot toppen: Slik jeg har oppfattet ruta eller selve oppgangen, så skal man gå opp til fjellveggen og fortsette på en slå over mot ryggen som leder mot toppen. Det er et parti som grenser mot kliving, med andre ord er det bratt. Greit på sommerføre, men det er bare en "farbar" vei opp sies det. Får en litt uggen følelse der jeg står og betrakter. Riktignok på lang avstand. Vurderer det slik: Hadde vært en fordel å ha gått her i sommersesongen før "vinterbestigning". Viktig å kunne stole på at stegjernene sitter som de skal på skoene -spesielt i sidebratt terreng! Mens jeg analyserer og veier for og imot for å fortsette mot toppen, har jeg også betraktet Skjerdingfjellet. Da det etterhvert slår meg at jeg ikke har vært på nordtoppen, og at det tilsynelatende kan gås i ur (som er avblåst) mot toppen, er valget lett. Jeg returnerer mot Bjøråskaret!


Ser over mot Skjerdingfjellet og bestemmer meg for et forsøk på toppen markert på bildet over i stedet for Snøfjellet!


Retrett!


Skjerdingfjellet sin sagtakkete egg er som skapt for tinderangling!

Noen oversiktsbilder oppe fra ryggen...







Her har jeg merket av en topp, men har glemt å sette på navn. Ja, det er Grøvelnebba!


Setter fra meg skiene her, og fortsetter til fots med stegjern. De løsner flere ganger i partier med ur.


Etter at ura er unnagjort kommer jeg til et relativt slakt parti, før det bratner til noe opp til punktet oppe på ryggen som er markert med en varde (med flott utsikt retning Todalen!). Bildet over er et tilbakeblikk hit. Jeg konstaterer at jeg ikke ser hovedtoppen fra varden, og fortsetter mot første "nebbet" på ryggen og klyver opp her (omkring fem små-bratte meter). Dette som er nordtoppen??


Utsikt over til Snøfjellet. Jeg snudde altså oppe på "pukkelen" til venstre for hovedtoppen!


Utsikt mot fjellet Grinaren. Storbotnen ligger imellom. Toppen til venstre har angitt høyde 1486 m.o.h. Toppen til høyre kan leses av med kote på 1520 meter over havet.


Den taggete eggen videre mot hovedtoppen. Travers? Observerer at eggen (om ønskelig) i enkelte partier kan omgås -vekselvis til venstre og til høyre. Leser i tur-rapporter at det siste partiet sett herfra består av mer kompakte svaberg, og at det er et hakk med en fire meter høy hammer som er det mest utfordrende punktet. Sikring er aktuelt her.


Tur 19.02.16 (bilde over). Bilde tatt fra hovedtoppen mot nordtoppen. Når det gjelder høydeangivelse på hovedtoppen, så er det ikke oppgitt noen høyde på kart. Kote 1500 kan leses av i topp-partiet. Det er ingen kote-markering for 1520 m.o.h. Høyden (1522) oppgitt på Ut.no er sannsynligvis (flere meter) feil!

Utsikt mot Trollheims-fjell...





Retur...




Utsnitt av bildet over...


Nedre del av ura. Kan snart se fram til å ta på skiene og renne ned i Todalen!


Veivalg omtrentlig gjengitt. Rød strek: På ski. Blå strek: Til fots.


Nedre del av lia (før Innerdalsmerket). Kårvatn midt i bildet. Neådalssnota dominerer i bakgrunnen.