lørdag 15. juni 2019

Snøfjellet (1579) fra Todalen.

Snøfjellet er en spennende topp mellom Innerdalen og Todalen på Nordmøre!                                           


På toppen av Snøfjellet (1579) i fint og varmt sommervær. Upåklagelig utsikt fra toppen!


Denne fjellturen hadde jeg av en eller annen grunn ventet lenge med å gjennomføre! I begynnelsen av april i år forsøkte jeg meg på et toppstøt via Bjøråskaret, men valgte da å snu på fortoppen på grunn av trøbbel med stegjernene. Jeg var forberedt på at det kunne ligge hard snø i partier på ruta opp fra Bjøråskaret. Valgte derfor å ta med isøks og brodder, men det ble ikke behov for noen av delene!

Legger ved et bilde som viser forholdene den fjerde april i år.



Snøfjellet sett fra fortoppen. Ruta til toppen går mot venstre langs den vertikale hammeren.  

15.06.2019: Ankommer Innerdalsmerket klokken 12.30. Noe sent på dag, men det bekymrer meg ikke nevneverdig. Det er praktisk talt lyst hele døgnet nå midt i juni. Dessuten spiller værgudene på lag med meg denne dagen! 

Innerdalsmerket er det høyeste punktet på veien inn til Kårvatn. Navnet kommer av at det herfra går en fot-rute over til Innerdalen via Bjøråskaret (1178). For øvrig en DNT-merket rute.



Informasjonstavle ved veien. Det er 7,8 kilometer til Bjøråskaret i følge informasjonen her. NB! StikkUT!-posten "Bjøråskaret" befinner seg ikke øverst i skaret, men ved en stor stein før man kommer helt opp! 



Stien går i starten i et fint skogsterreng. Det er relativt slak stigning i fortsettelsen.



Når man kommer et stykke opp er det fin utsikt mot Kårvatn. Her ser man også nedre del av Naustådalen. Flotte Neådalssnota (1621) er blikkfang i bakgrunnen.



Når lia er gjort unna, vider terrenget seg ut. Målet for dagens tur kommer til syne. Skjerdingfjellet/ Skjerdingen til venstre.   



StikkUT!-posten (kasse montert på steinen). Dette er et fint sted å ta en rast før man tar fatt på den siste kneika opp i Bjøråskaret!


Etter to og en halv time er jeg oppe i Bjøråskaret. Her tar jeg straks fatt på ryggen mot Snøfjellet. Vinner raskt høyde og belønnes med fin utsikt. (Se bilde under).



Utsikt ned til Bjøråskaret. I bakgrunnen kan man se at det fremdeles ligger is på Langvatnet.  Innerdalen skjærer seg innover lenger til høyre på bildet. Storsalen/ Storsomrungnebba og Navardalsnebba er de mest ruvende toppene i bakgrunnen.


Når jeg kommer opp på fortoppen, cirka 1360 meter over havet, sitter det en gruppe med seks utenlandske ungdommer der. De har som meg tenkt seg opp på hovedtoppen. Jeg er fokusert på toppstøtet og velger å fortsette "på direkten".     



I partiet under hammeren på vei bort til "hjørnet" (opptaket til toppryggen). Her er det faktisk en ganske tydelig sti. På "hjørnet" -og et stykke videre- er det satt opp steiner og enkelte små-varder.


Opptaket til toppryggen: Det viser seg (slik jeg er blitt fortalt) at det ikke er noen stor utfordring å komme seg videre opp på toppryggen. Det er et par "trinn" i begynnelsen som er såpass høye at armene tas i bruk når jeg skyver meg videre opp. Etter få meter vider ryggen seg ut. Jeg fortsetter i nokså slakt terreng, for det meste i ur, opp til toppen.



Oppe på toppen! For-toppen nede til venstre. Såtbakkollen (1840) ruver i bakgrunnen til høyre.



Oppe på toppen (retning Todalen). "Dobbel-toppen" Sula (1318 og 1325) i bakgrunnen. Jeg tar meg også tid til å gå bort på utspringet lenger fram. Fin utsikt herfra -ikke minst mot Todalsøra!


Noen oversiktsbilder tatt oppe på toppen...



Utsikt over mot Skjerdingfjellet/ Skjerdingen -fjellet med den fascinerende lange og takkete eggen. 















Fra utspringet cirka 300 meter vest for toppen er det fin utsikt mot for-toppen (Snøfjellet 1330) og mot Todalen/ Todalsøra!



Utsikt fra utspringet vest for toppen mot hovedtoppen og fjellsiden ned mot Bjøråskaret.


Retur:

Mens de seks ungdommene velger en retur ned ura i sørlig retning, velger jeg å returnere samme vei jeg kom opp. Observerer på turen ned et redningshelikopter (Sea King) som flyr inn mot Innerdalstårnet, og som har en operasjon gående i området cirka en halv times tid. -En påminnelse om å være forsiktig når jeg tråkler meg ned ura! Ingen meldinger om alvorlige hendelser i dette området, så trolig dreide dette seg om et rent rutineoppdrag.



Den nær vertikale hammeren. En direkte variant (klatrerute) opp hammeren er beskrevet i klatrefører for Innerdalen. 



Mye snø i Bjøråskaret gir en rask rett-rett mer eller mindre skliende ned mot dalbunnen.




Drikkeflaske fylles med iskaldt smeltevann...




På Midtryggen. Den tydelige DNT-stien gjør at man ikke trenger å spekulere på hvor man skal gå.



Kveldstemning ved dam nær stien. Mange fine skogsmiljøer i Todalen. Flotte partier også i denne lia.

PS! Turen tok om lag åtte timer. Dette inkludert over en times opphold oppe på toppen og en del foto-stopp underveis.