lørdag 27. juli 2019

Furunebba (1516/1578) via Grasdalen. 25.07.19


Furunebba (1516) er et flott utsiktspunkt ved Sunndalsøra. Hovsnebba (1554) tar seg elegant ut herfra!


Furunebba er en topp i Vinnufjellet ved Sunndalsøra på Nordmøre. Furunebba gås vanligvis fra Sunndalen -med anmarsj fra sør. En annen mulig vei til toppen går via Tjuvdalen. Furunebba fra Viromdalen som beskrives her, er en lengre og mer variert tur enn normalruta!  

25.07: Jeg ankommer Dalen ved 09.30-tiden. Mange biler på parkeringsplassen. Stor utfart til Innerdalen! Hundre meter etter at siste gårdstunet på Dalen er passert, tar jeg av til høyre og går inn på en driftsvei. Etter noen hundre meter passeres Innerdals-elva på bru. Driftsveien opphører kort etter, og jeg fortsetter på en tydelig og god sti. Første deletappe er opp til Wirumsetra. Bruker en time hit.


  
Wirumsetra. Deler av Vinnu-massivt i bakgrunnen. Nebba, Tunga, Kongskrona og Dronningkrona i bildet.


Breen under Kongskrona og Dronningkrona. Den har minket en god del de senere årene. Mye vann i elver fra breen på en dag som denne, med opptil 30 grader varme!

Den indre delen av Grasdalen er relativt flat. Det er ingen permanent sti her, men diverse tråkk. Dalen ender opp i en botn under toppene Nebba og Nordre Trolla. Fortsettelsen ut av dalen går gjennom et trangt skar. Det er nokså bratt opp i skaret. Oppover mot skaret er det uret terreng. Litt av en overgang fra gressgangene nede i Grasdalen!



Oppe i skaret i Kleiva etter at Grasdalen er gjort unna. Skarfjell (1790) til høyre.  



Nordre Trolla (1800). Bratt kliving i topp-partiet!


Fra Kleiva skal man et stykke ned. Grønvatnet (Skorgvatnet), som ligger 1041 meter over havet, passeres. Jeg velger å gå rundt vannet på sørsiden (mens jeg på returen velger å passere vannet på nordsiden). Hornet og Kaldfonna i bakgrunnen befinner seg på motsatt side av Sunndalen.


Grønvatnet. Kommer meg over elva (Skorga) 50-100 meter nedenfor osen. Såpass mye vann i elva at jeg blir våt på bena ved passering.


Etter å ha rundet Grønvatnet på sørsiden, legger jeg kursen vestover og opp på et ryggformet høydedrag. Går så langt ut mot Sunndalen at jeg ser noe av dalbunnen. Det er svak sti i partier og det er satt opp en og annen varde langs ruten. Underlaget i fortsettelsen er for det meste ur, men det er også enkelte vegeterte partier. Når høydedraget er rundet, kommer Furunebba og brefronten på Vinnufonna til syne. På vei mot brefronten krysser jeg en  morenerygg.


Brefronten på Vinnufonna. Bak til høyre ses Furunebba (1578). Furunebba (1516) befinner seg cirka 0,5 km vest for 1578.    

På grunn av varmen er det stor vannføring i breelva. Et stykke lenger ned fortsetter elva ut i Vinnufossen. Vinnufossen har enorm fallhøyde til dalbunnen i Sunndalen! På grunn av partier med sleipe svaberg langs elva, setter jeg kursen mot det flatere partiet ved brefronten. Her ser det slik ut -se bildet under!



Jeg velger å krysse nederst på brefronten. Dermed unngår jeg å bli (enda mer) våt på bena!



Foran Vinnufonna. Kongskrona (1814) i bakgrunnen. 


Går i kant med breen et lite stykke før jeg tråkler meg videre opp ura.


Er på toppen av Furunebba (1516) etter omkring fem timer.



Luftig utsikt mot Sunndalsøra og nabofjellet Hovsnebba fra Furunebba (1516).


Sunndalsøra i fugleperspektiv!  



Utsikt mot Kalkinn-massivet på andre siden av Sunndalen; Storkalkinn (1880), Langrabbpiken, Kalknebba og Litlkalkinn. 


Dronningkrona (1816) og Kongskrona (1814) betraktes. Kongskrona har hatt en gradvis nedsmelting av breen på toppen de senere årene, og er derfor nå oppgitt med lavere høyde enn Dronningkrona. Mengden snø på toppen vil likevel selvsagt variere.


Furunebba (1578). Furunebba (1578) er en kort avstikker fra Furunebba (1516). Jeg antar at det høyeste av punktene er sjeldnere besøkt. Det er jo "1516- toppen" som byr på hovedattraksjonen for de fleste, den rå utsikten ned i Sunndalen! 


Fin-fin sitteplass på toppen! Ser ned på Vinnufonna. Utsikt oppover Sunndalen. Grødalen skjærer seg innover til høyre i bildet.


Storslåtte omgivelser! 


Utsikt mot Kongskrona og øvre del av Vinnufonna.


Utsikt mot Vinnufonna og ryggpartier sør for Kongskrona. Trolla-eggen bak. Toppen til høyre for breen er navnløs topp "Vinnufjellet sør", 1565. "Østre Vinnufjellet", 1651 (for-topp til Kongskrona). 

Ved å velge å gå over navnløse for-topper (foregående bilder) kan det se ut som at Kongskrona kan nås helt eller nesten uten bre-passeringer. Men det kan eventuelt smelte fram is nær toppen sent i sommersesongen.



Retur fra Furunebba (1578). Furunebba (1516) lenger ned. Her er det for øvrig bokkasse i varden. Jeg skrev meg inn som den niende i 2019, hvorav to stykker hadde vært her i ski-sesongen. Kan vel fastslå at Furunebba er en lite besøkt topp!


Retur:

Velger retur på snø (nesten hele veien) ned mot brefronten på Vinnufonna. Raskere enn å gå ura!



Utsikt ned på Grønvatnet. Kleiva (nedgangen til Grasdalen cirka midt i bildet). Skarfjell-Trollaryggen over til Nordre Trolla. Til høyre navnløs topp "1611", som gjerne gås i sammenheng med tinderangling på Trolla-eggen.




Nokså flatt i midtre del av Grasdalen.


Utsikt til Wirumsetra. I bakgrunnen ses bebyggelse på Dalen.


Fint parti ved stien i lia ned mot Dalen! 


PS! Turen tok ti timer inkludert pauser/ fotografering.



  





    



   

    
          







  
                                        

søndag 14. juli 2019

Middagstinden (1569), Innfjorden i Romsdal. 12.07.19.

For 10-15 år siden betraktet jeg Middagstinden fra nabofjellet Skjervan. Sett herfra imponerte toppen med en djerv tindeform. Jeg fikk en påminnelse om denne flotte tinden på en biltur inn til Bøstølen 22.06.15. Og bare for å ha sagt det; også fra denne siden tar toppen seg fint ut! 

Etter å ha gjennomført en tur på Kjøvskartinden i Isfjordfjella på formiddagen, kjører jeg i retning Åndalsnes og videre på E134 mot Innfjorden. Her tar jeg av mot Berill. På Berill kjører jeg inn på bom-veien mot Bøstølen. Etter å ha passert brua der veien deler seg (ca. 1 km før Bøstølen), parkerer jeg på venstre side. (Skilt Tindevatnet på motsatt side av veien). 
Det går mye beitedyr i området, noe som resulterer i at jeg kommer inn på noen dyretråkk. Etter å ha "re-startet" ved brua, kommer jeg denne gangen riktig ut og kan etter hvert ta fatt på lia.     




Stien starter ved brua (der bilveien deler seg). Først cirka 500 meter langs elva, deretter krysses et par myr-strekk før man starter på selve lia. Stien er merket til skaret ved Tindevatnet. De siste 4-500 høydemeterne til toppen går i ur.


Skjervan sett fra Middagstinden.


Stien følger elva nedover et stykke, før den går omtrentlig rett opp lia!


Når jeg kommer til den brattere delen av lia, renner svetten og bena føles tunge! Merker at den unormalt dårlige yteevnen skyldes at jeg ikke har vært påpasselig nok med å få i meg væske! All erfaring tilsier da at jeg må justere ned tempoet. Når jeg kommer opp i skaret, er jeg spent på å få se Tindevatnet og terrenget videre mot toppen.


Tindevatnet (804).

Går ikke helt ned til Tindevatnet men runder av langs noen slåer i skråningen 30-40 høydemeter ovenfor vannet.


Middagstinden kommer til syne bak knausen i forgrunnen (høyde 943 på kartet).



Terrenget oppover mot toppen.


På grunn av "væske-smellen" må jeg ta langt flere pauser enn normalt i flanken opp mot toppen. Men den fine utsikten motiverer til videre progresjon!


Bilde tatt på ryggen oppunder toppen. Utsikt ned på Tindevatnet. Nonstinden (1572) har en stupbratt fjellside ned mot vannet.


Utsikt ned mot Bøstølen. Grønfonnfjellet (1509), Brekkehornet (1525) og Taskedalstinden (1609) i bakgrunnen til venstre.


En rekke med fascinerende tindenåler i ura oppunder toppen er en liten attraksjon i seg selv! 


Endelig oppe! Kan fastslå at jeg har brukt tre timer og 45 minutter opp. Ekstra sliten på grunn av "væske-smellen!" 

     
Utsikt mot Måndalen (Voll). I følge informasjonen om fjellet på Romsdal.com ble toppen første gang besteget så sent som i 1895 av fire lokale karer.


Oversiktsbilder fra toppen:


Utsikt til nabofjellet, Skjervan!


Utsikt ned mot Steinbotnen. Middagsvatnet (812).


Utsikt til Berill i Innfjorddalen. Anleggsvei oppover Berdalen (kraftverk).


Utsikt retning sentrale Romsdalen.


Hesten (1610, 1634) til venstre. Høgstolen (1739) er fjellet med mye snø på. Puttegga (1999) ses i midten bak. 


Sunnmørsalpene bakerst. Bøstølen nede til venstre. Storvatnet (580) cirka midt i bildet.   


Masse fjelltopper i vestlig retning!


Utsikt mot Måndalen. Trollstolen og Blåstolen t.v. ligger helt ut mot Romsdalsfjorden. Skimter Molde i bakgrunnen og en hel rekke med kystfjell.


Pinaklene observert på tur ned!


PS! Nede igjen ved bilen klokken 22.20. 6 timer og 20 minutter inkludert pauser brukt på turen. Opp med teltet og rett i soveposen, men det var vanskelig å slappe av på grunn av noen sjeldent vedvarende legg-kramper!       






        








          




                     

lørdag 13. juli 2019

Kjøvskartinden (1552) fra Vistdalsheia. 12.07.19.


På toppen av Kjøvskartinden. 


Kjøvskartinden er en flott topp i fjellområdet mellom Isfjorden og Vistdalen i Romsdal! Toppen blir nok oftest besøkt på ski fra Isfjorden. Kjøvskartinden kan gås via Kavlisetra slik som den populære ski-toppen Kyrkjetaket (1439). 



Fra "storsvingen" på Vistdalsiden av fjellovergangen (Vistdalsheia) benyttes samme turistmerkede sti som til Vasstindbu et stykke. På bildet over fortsetter stien til den ubetjente turisthytta oppover til høyre. I bakgrunnen ses Vasstindan. Jeg fortsetter innover dalen i retning Melkallvatna.

Jeg har planlagt telting på sørsiden av Melkallen (1280). Der ligger et idyllisk tjern på 793 meter over havet.


Etter oppsett av telt, fyres primusen opp for en enkel middag. I bakgrunnen stikker Gjuratinden (1712) opp.


Kjøvskartinden ses oppe til venstre. 


Kveldstemning ved teltleiren. I slike fantastiske omgivelser er det fint å sitte utenfor teltet og meditere!


Fredag 12.07.: Jeg satser på en tidlig oppstart. Dels fordi det pleier å være klarere luft tidlig om morgenen på slike dager med mye sol -og delvis fordi jeg vurderer å gå på Middagstinden ved Innfjorden samme dag.

Jeg er startklar cirka klokken 07.30. Allerede et stykke opp på ryggen ser jeg at utsikten på denne toppturen vil bli litt utenom det vanlige. Daler i lavlandet og fjordene er nemlig kamuflert av et tåkedekke.


Utsikt fra toppryggen ned mot tjernet som jeg teltet ved. Grøvdal -øverst i Isfjorden- er dekket av tåka.


Utsikt over til Bjørnabottenhøgda ved Storbreen (cirka midt i bildet). Bakerst i venstre bildekant ses Kleneggen (1964), som for øvrig ved kommunesammenslåingen Nesset/ Molde er Molde sin nye kommunetopp!  


Tåkebeltet strekker seg forbi Kavlisetra, som er vanlig mellomstasjon på turer fra Isfjorden. En rekke stortopper i bakgrunnen; Kalskråtinden, Kvanndalstindan, Vengetindan, Breitinden, Trolltindan og Finnan.


Kyrkjetaket til høyre. Mye av det såkalte Molde-panoramaet i bakgrunnen (så langt som til kystfjella i Vestnes og Haram).


Klauva (1512) til høyre er en flott topp! Vannet i gryta under toppen, er Kjøvskardvatnet (887).


Utsikt ned mot Kjøvdalsvatnet. I bakgrunnen ser man kjente kystfjell som Snøtinden, Harstadfjellet og Reinsfjellet, stikke opp av tåka. For øvrig er bildet en typisk illustrasjon på at 10 sekunder selvutløser på kameraet kan bli i minste laget!


Kjøvdalen og Kjøvdalsvatnet.


Utsikt mot Vasstindan. Kjøvskartinden befinner seg på samme tinderekke. En travers av toppene synes krevende. Bratteste punktet er på Kjøvskartinden (i forgrunnen). Utfordringen her kan eventuelt løses med en nedfiring. I bakgrunnen til høyre ses et parti av Horndalen (parti ned mot Vistdalsheia).


Utsikt ned til Melkallen og Melkallvatna. Bak Melkallen ses en fjellrekke bestående av Kvitfjellet, Styggeværshaugen og Helvetestinden. Ruta mellom Vasstindbu og Svartvassbu går inn mellom disse toppene. Bak til høyre ses Sjøvdøla-massivet med sine breer.


Tilbakeblikk mot toppen. På returen valgte jeg å oppsøke noen av snøfeltene, ettersom det var raskere enn å gå i ura.


Kan vel oppsummeres slik; Kjøvskartinden er et flott tur-mål for fottur eller ski-bestigning!