tirsdag 12. oktober 2021

Innerdalstårnet (1452). August 2021.

Innerdalstårnet i sikte! 


Innerdalstårnet er ved tørre og fine forhold (i sommerhalvåret) regnet som en klyve-tur uten behov for tau eller andre sikringsmidler. Normal-ruta går i et bratt og noe utsatt terreng. Det er fornuftig å utstyre seg med (klatre)hjelm på grunn av muligheten for steinsprang -spesielt på dager med mye "trafikk" på fjellet.

En kjempefin august-dag: Vi er framme på Dalen i Viromdalen, Sunndal kommune på Nordmøre. Her er det en stor parkeringsplass. Jeg har vært på Innerdalstårnet før og har tatt på meg oppgaven med å være "guide" for Elisabeth. Hun har hørt litt forskjellig. Noen har fortalt at turen er direkte "skummel", mens andre har ment at det er en bratt men ellers forholdsvis grei tur.


Elisabeth klar for avgang på Dalen! Første del av turen (cirka 45 minutter) går på vei inn til Innerdalshytta.


Ved gammelhytta (KNT), opprinnelig våningshus i Innerdalen. 



Etter cirka ti minutters gange på stien krysses Innerdalselva på bru.



Etter at ei middels bratt li er unnagjort, flater terrenget noe ut innover mot Storvatnet. Utsikt mot Trolla og Skarfjell.



Ved Storvatnet. Lilletårnet til venstre, Innerdalstårnet i midten og Tårnfjellet til høyre. Oppstarten er ikke skiltet eller merket, men stien som slynger seg oppover mot Tårnfjellet (og som tar av fra DNT-stien nede ved vannkanten) skal normalt være lett å oppdage.



Moderat start nede ved Storvatnet, men det blir ganske raskt vesentlig brattere!



Utsikten kan beundres etter hvert som man vinner høyde. 



Cirka halvveis i oppstigningen til Tårnskaret (skaret mellom Innerdalstårnet t.v. og Tårnfjellet t.h.). I partier går man her opp langs en rygg, i andre partier går man i en renne. Det var meget løst i et parti av renna cirka halvveis i oppstigningen til Tårnskaret. Her kunne vi alternativt med fordel ha gått på stien ute på ryggen til venstre for renna.



Stien går opp langs ryggen til venstre for renna i det øvre partiet.



Elisabeth i Tårnskaret. Den bratteste delen av turen er fra Tårnskaret og opp. Vi registrerer at enkelte har valgt å sette igjen sekken her (kanskje fordi det står noe om det i noen beskrivelser på nettet?). Det er angivelig slik at det skal være et enklere alternativ cirka halvveis i oppstigningen fra Tårnskaret å krype under en stein (og "gjennom et hull"). Trøblete med sekk på ryggen det, kanskje!?                 



En liten pause før toppstøt! Det er greiest å følge formasjoner litt mot venstre oppover. Man kan se litt spor etter "trafikk". Det er brattest i midtpartiet. Her unngår man ikke å måtte klive litt. Det er flere steder formasjoner (hyller) man kan bevege seg sidelengs på, og hvis man tar det med ro og leter litt finner man greie "veier" opp! Cirka halvveis var det et noe høyt trinn. Dette punktet krevde litt ekstra "mobilisering". Antakelig fantes det her en enklere løsning (krype under en stein).          



Det siste stykket opp til toppen er noe mindre bratt. Utsikten mot Trolla og Skarfjell er flott!



Lykkefølelse på toppen! Det gikk fint -Elisabeth var en flink tindebestiger!



Fra toppen er det utsikt innover Tårnmassivet; Tårnfjellet og Tåga (Såtbakkollen på eldre kart). Tårnfjellet kan klyves fra Tårnskaret. Bratt/ vegetert. Fortsettelsen fra Tårnfjellet mot Tåga har noen utsatte passasjer med anbefalt bruk av tau.  



Luftig utsikt foran varden. Innerdalen i fugleperspektiv!



Trolla og Skarfjell i bakgrunnen.


Utsikt...


Skarfjell, Storvatnet, Flua (elv), Innerdalsvatnet, Viromdalen (i bakgrunnen).



Innerdalen (Renndalskamman og Kringlehøa t.v. og Storsalen t.h.).



Mot Innerdalen og Viromdalen.


Retur fra toppen...


I Tårnskaret. 



Det er bratt fra Tårnskaret og ned til Storvatnet!



På bratt sti i flanken under Innerdalstårnet og Tårnfjellet.



Innerdalstårnet (med Litltårnet foran) sett fra stien i det vi tar fatt på lia fra Giklingdalen ned i Innerdalen. En fin tur og en utfordring rikere!