torsdag 27. mars 2014

27.03. 2014. Skitur til Goksøyra, 1315.

Vi har hatt et fint vårvær her på Nord-Vestlandet de siste dagene. Og med nysnøen som kom tidligere i måneden og fri torsdag 27.03., var det bare å pakke sekken for årets første skikkelige vår-skitur. Valget falt på Goksøyra, en av de flotte toppene ved Eikesdalsvatnet i Nesset kommune i Romsdal. Del av Molde kommune fra 1.1.2020. Jeg hadde ikke helt oversikten over snøforholdene i området, og hadde mistanke om hard skare i skyggepartiene. Deler av ruta opp til Goksøyra ligger (hovedsakelig) i skygge så tidlig på våren, men til gjengjeld er det stort sett ikke så bratt.

Jeg hadde kommet fram til at det var greit å ikke starte så spesielt tidlig. Våknet omkring halv ni, hadde glemt å sette på vekking og hadde forsovet meg! Heldigvis var det meste gjort klappet og klart kvelden i forveien, så det var bare å få gjort en "kattevask" og så dra avgårde. Været var det aller beste.
          

Goksøyra midt i bildet. Bilde tatt på en rasteplass på bilturen innover Eresfjorden.

Klokka elleve var jeg framme ved parkeringen nær vannverkshuset på Kanndalsveien. Starten på ruta til Goksøyra via Ufssalen er 200 meter nedenfor parkeringen ved vannverkhuset.


Oppe ved Ufssalen (trimpost). Når man er kommet hit er den tyngste delen av lia gjort unna.


Fin utsikt mot Eresfjord (bygda) og Eresfjorden fra lia ovenfor Ufssalen.

Når man er ferdig med lia fortsetter turen videre i relativt slakt terreng på kanten av Kvidalen. I dette partiet av turen er mektige Skjorta (1711) et naturlig blikkfang på andre sida av Kvidalen.


Skjorta til venstre på bildet og de to Litl-Skjortene til høyre.



Litl-Skjortene og Kvidalsskardet øverst i Kvidalen.

Ruta på Goksøyra dreier etter hvert opp i Kvilhaugbotn. Når du er kommet et stykke opp i botnen står du overfor to hovedalternativer videre opp til Goksøyra. Du kan gå opp i skaret sør for Litlefjellet og fortsette videre opp ryggen til høyeste punktet på fjellet på 1337 meter over havet. Jeg valgte denne gangen det andre alternativet, å dreie i vestlig retning oppover Kvilhaugbotnen og fortsette til utsiktspunktet på 1315 meters høyde.

     
Bilde tatt om lag halvveis i stigningen fra Kvilhaugbotnen og opp til utsiktspunktet på 1315.

Jeg ble noe plaget av kladding under fellene i stigningene, så det føltes litt godt å få satt fra seg skiene når jeg var kommet fram til utsiktspunktet.

 
Framme ved utsiktspunktet. Skiene er tatt av og det er bare å nyte utsikten!


På stupkanten er det fantastisk utsikt innover Eikesdalsvatnet og ned mot Øverås.


Utsikt i fugleperspektiv mot Øverås og Merringdal (på østsida av vannet).


Telemast på toppen og med en imponerende tinderekke i bakgrunnen!


Flott utsikt mot vest (Eresfjord) -riktig nok noe disig i horisonten.


Fløtatinden (1711) og Vikesoksa (1809) -to av "gigantene" ved Eikesdalsvatnet.

Nedfarten bød på litt variert føre. Det var hovedsakelig sol-tint skare og med litt gjennomslag i skyggepartiene.

   
Nedre del av Kvidalen og med Kanndalen på andre sida av den høyreiste ryggen på Skjorta.  


I returen ned den bratteste delen av lia valgte jeg å ta av skiene. Grandsætra i midten av bildet.

Brukte seks og en halv time på turen (inkludert pauser). Ruta som ble gått hadde en stigning på 1200 høydemeter.


Fin kveldssol på bilturen hjemover. Knipset dette motivet på Boggestranda ved Eresfjorden.

mandag 17. mars 2014

15. og 16.03 2014. Tung skitur i Trollheimen.

Med en friperiode på fem dager (14.-19.03) var det muligheter for å få realisert en langtur på ski. Det var omsider kommet noe snø i distriktet, men da friperioden nærmet seg ble det mer og mer klart at det i den aktuelle perioden ville komme til å bli urolig vær i hele regionen. Det var meldt en del snø i løpet av helga og i følge prognosen sterk vind enkelte steder. Jeg kom fram til en plan som jeg i utgangspunktet regnet som "moderat". Jeg hadde Svartåmoen sentralt i Trollheimen som bestemmelsessted. Der hadde jeg tenkt å ha to overnattinger i telt. Bilen skulle plasseres i Resdalen, nærmere bestemt på den store parkeringsplassen like sør for Resvatnet i Meldal. Jeg hadde kjennskap til ruta på cirka 25 km (en vei) fra før, men hadde ikke gått den i sin helhet.

Fredagskvelden ble sekken pakket. Og den ble tung, omkring 22 kg. Blant annet 4 kg med fotoutstyr! Men såpass burde jeg kunne bære, mente jeg...

På tur i bilen til bestemmelsesstedet på lørdag via en kort stopp på Prix i Rindalen observerer jeg at forholdene blir stadig mer vinterlige. Jeg kommer fram til parkeringen omkring klokken 10. Det er begynt å snø ganske heftig!


Parkeringsplassen i Resdalen. Snøvær!

I og med at været er såpass ugunstig tar klargjøringa noe lenger tid enn vanlig. Man vil jo helst unngå å bli våt og kald før selve turen starter...


Startklar! Alpinbriller er påsatt fra start på grunn av forholdene.

I starten er jeg heldig å ha skuter-spor å gå i. Det er mange hytter i området, så skuter-spor har jeg regnet med de første par kilometerne.


Etter omkring en kilometer går jeg over ei bru med utsikt til en åpen høl.

Etter knappe to kilometer stopper skuter-sporene, men jeg drar nytte et lite stykke videre av at noen har gått med pulk. Men så kommer jeg til et punkt i lia der jeg må gjøre den tunge jobben selv! Det er ikke kommet så enormt mye snø enda, men den som ER kommet er blytung å gå i!

      
Her ved enden av skogsveien går grensen for Trollheimen landskapsvernområde.

Oppover mot Raudfjellvatnet øker det på med vind, og snødrevet blir såpass intenst at sikten blir redusert til cirka femti meter. Jeg må sjekke GPS i et parti opp til Raudfjellvatnet med få tydelige holdepunkt.


Hytte nær Raudfjellvatnet. Det var intenst snødrev på dette tidspunktet. 

Oppe ved Raudfjellvatnet kjenner jeg på at turen så langt har vært tung. Jeg må ha noe å spise og drikke.


Velfortjent lunsj ved Raudfjellvatnet!

Fra Raudfjellvatnet venter en stigning på 150 høydemeter opp i Skaret. Dette er det høyeste punktet på ruta (ca. 850 meter over havet). Heldigvis er det stedvis lettere å gå i høyden på grunn av avblåste partier, men innimellom ligger det fonner som er blytunge å forsere. Vinden øker som ventet jo lenger opp i skaret jeg kommer. Skaret er ikke noe blivende sted (!), og jeg søker raskt ned på andre sida. Litt for raskt skal det vise seg... Et mindre avvik fra kursen i meter resulterer i at jeg blir tvunget enda lenger ned enn planlagt på grunn av terrengformasjoner. Men omsider er jeg oppe ved Storrindvatnet. Uheldigvis for meg er det tydelig at jeg i fortsettelsen vil måtte gå mot vinden og snødrevet. I utgangspunktet vil det herfra være kortest å krysse over Storrindvatnet. Og det er det jeg prøver på. Men så mister jeg sikten fullstendig og får problemer med orienteringen midt ute på vannet... Roter i minst tjue minutter ute på vannet før jeg får helt kontroll på kursen. Det avgjørende er observasjon av steiner og busker på vannets østside. Går mot den bredden (se kartet under), for så å kunne orientere meg videre ved hjelp av vegetasjon.



Sporloggen fra min GPS omtrentlig gjengitt: Rød linje viser problemer med orienteringen. Blå linje viser returen da sikten var god. "Rød" markerer for bevegelse mot sør (nedover på kartet).

I fortsettelsen går orienteringen mye bedre, da jeg etter hvert er kommet inn i et markert dalføre med vassdrag. Men med tiden blir jeg mer sliten og tidsestimatet har sprukket ettertrykkelig. En konsekvens av å slite seg fram i sterk motvind, snødrev, på tungt føre og med tung ryggsekk! I 19-tida tar jeg på hodelykt. Målsetningen er endret til å komme seg ned til lia ovenfor Gråsjøen. Ved pakkingen til turen har jeg droppet spesialpluggene (til telting på snø) til teltet for å spare vekt. Skulle jo telte under tregrensa! Sliten og en smule bekymret kan jeg fastslå at det omkring Tangvatna ikke er vegetasjon (busker og trær) til forankring av teltet. Men i 20-tida konstaterer jeg til min lettelse at terrenget foran meg omsider "bikker nedover". Jeg kan se stadig større trær i lyset fra hodelykta! Etter et kvarter finner jeg en passelig slå omgitt av busker. Turen har vart i omkring ti timer! Selve oppsettingen av teltet blir gjennomført uten problemer.


Med endelig "tak over hodet" er det fint å slappe av med litt lørdagsgodt!

Det fortsetter med snøvær ut over natta, og om morgenen er teltet ordentlig tildekket av snø!


 I bakgrunnen Gråsjøen og Snota delvis innhyllet i skyer.


På morgenkvisten er førsteprioritet å få fyrt opp primusen og få smelta snø!


Oppvarmet vann til drikke og matlaging.

Ut fra opprinnelig plan skulle jeg ha to teltovernattinger lenger inn i Folldalen. Men på grunn av føret og usikkerhet angående været, beslutter jeg å returnere på formiddagen på søndag. Det må tilføyes at det ikke er mobildekning i området og derfor et problem med varsling hjem. Beslutter følgende: hvis jeg rekker fram til Storrindvatnet innen klokken 15, skal jeg returnere til bilen. I motsatt fall skal jeg telte ved Storrindvatnet.

Tilbaketuren kan oppsummeres som tung og seig. Heldigvis holder været seg noenlunde hele veien ned. Jeg bruker 7,5 timer på returen. Returen blir mer som en transportetappe og det blir derfor ikke tatt så mange bilder.


Utsikt fra fjellsida ovenfor Tangvatna og opp mot Trollhetta (1618).


Terrenget omkring Raudfjellvatnet. I bakgrunnen til høyre ses Resfjellet.

















 



mandag 10. mars 2014

Fototur ved Korsnesfjorden, 10.03. 2014

I dag har det vært urolig vær her på Nordmøre. Sol, regn, bygevær, sterk vind og relativt rolig innimellom. Spennende "foto-vær" med andre ord! I følge værmeldingen ventes det storm på Nordmøre i løpet av det nærmeste døgnet. Det er altså mer i vente...

 Her er noen resultater fra dagens foto-økt!



Svaberg nær Haukomkinn fyrlykt ved Korsnesfjorden. Det blåste omkring kuling.


Svaberg som har form nesten som en ubåt!


Været stod inn fra havet. Inderbergsalen (908) og fjelltoppene på Tustna ruvende "kulisser" på andre siden av fjorden.


Solglimt mellom skyene ytterst i Skålvikfjorden. Inderbergsalen i bakgrunnen.


Fint med en liten spasertur i fin natur på en dag med "mye vær".

lørdag 8. mars 2014

Fottur på Tussan i Halsa, 08.03.2014. Nysnø!

Det har vært en ekstremt nedbørfattig etterjulsvinter her på Nordmøre. Men den syvende mars kom det endelig en del nedbør, da som regn i lavlandet og som sludd og snø i høyden. Perioden etter jul har vært såpass unormal værmessig at det faktisk føltes litt godt å få oppleve regnbyger igjen...


Ved Fjærvika i Halsa. Bygevær. Isen smelter i dammen!


Regndråper i granskog i Halsa. Bilde tatt 07.03, da regnet endelig kom!


Fjellpartiet Tussan i Halsa sett fra Vågland. Bildet er tatt på desember 2013.

Helga 7.-10.03 hadde jeg nattarbeid. Jeg hadde derfor ikke anledning til noe større turprosjekt. Den åttende mars gikk jeg på ettermiddag en rundtur over Varde-Tussen, som er lokalt navn på toppen til venstre i en rekke på 3-4 topper (se bildet ovenfor).



Startklar på parkeringsplassen på Haugaskaret (opplysningsskilt ved kommunegrensa til Surnadal). 


Nesten ferdig med den bratte lia i oppstigningen fra Haugaskaret!


Oppe i skaret. I bakgrunnen Hjelmen (978) med et kledelig dryss med nysnø!


Gikk stien i retning turisthytta Jutulbu til jeg kom til denne tilfrosne bekken. Fulgte så bekkedalen videre opp mot Tussan.


Et lite glimt av sola på en ellers grå dag. Brukte brodder, så de isete partiene gikk helt greit. 


Fin utsikt fra skaret vest for Vardetussen! Ser mot Skålvikfjorden i Halsa og de ytre fjella i Aure.


Ved varden. Her er det bok til å skrive navnet sitt i! 


Her på vei ned igjen. Benyttet da "normalveien".


Utsikt til Haugavatnet og FV65. Gikk langs vannet til sørenden (parkeringen). 














  

torsdag 6. mars 2014

Grytdalen i Sør-Trøndelag 2. og 3. mars 2014.

Jeg har vært på fottur med overnatting i telt i Grytdalen i Sør-Trøndelag. Det var mitt første besøk i dette villmarksområdet, og jeg må understreke at dette ble for en lynvisitt å regne. Men tross det hastige besøket, rakk jeg å bli ordentlig begeistret over hvilke kvaliteter området har å by på. Hit vil jeg flere ganger! 

Grytdalen landskapsvernområde er på 39000 daa og ligger i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag.   Verneområdet er av de største i Norge når det gjelder vern av barskog. Den nyere historikken til området er knyttet til den opprinnelig private Songli-eiendommen på hele 40000 daa. Det var  familien Thams i Orkdalen som eide her inne. Eiendommen har nå i lang tid vært i statlig eie og hatt status som forsøksgård. (Viser for øvrig til artikler om Songli-eiendommen som ligger ute på nettet).

Det er ikke så lenge siden det ble vist et lengre innslag fra Grytdalen på NRK tv. Innslaget kom i den flotte serien fra norsk natur laget av Nævra og Beck Lande. For meg fungerte innslaget som en påminnelse om et område jeg hadde hørt om i Snillfjord-Orkdalstraktene med urskog-preg. Jeg hadde bare ikke fått klarhet i mer nøyaktig hvor dette var! Så er det nok et dilemma her...publisitet om et område kan potensielt også føre til økt "press" og mulig forringelse (forstyrrelser av sky og sårbare arter, forsøpling, bruk av gamle trær og stubber til bålbrenning osv.) Selv prøver jeg å ta spesielle hensyn når jeg ferdes i slik natur...

Med tidlig start søndag morgen satte jeg kursen nordover på E39 i retning Orkdal. Maks to timer kjøretid fra Vågland i Halsa var beregnet. Jeg hadde dagen i forveien skaffet meg kartet Trondheim (10090) i Norge-serien. "Med på veien" hadde jeg egne og andres formaninger om skogbrannfaren -et resultat av den usedvanlige nedbørfattige vinteren i hele regionen. Jeg hadde sett ut to alternative startsteder, Songli og Berg i Snillfjord. På grunn av veiarbeid på FV 714 ved Gangåsvatnet (og litt svak navigering i bilen...) endte jeg opp med å kjøre videre mot Snillfjord (alt. b). Her kjørte jeg til enden av den offentlige veien. Veien i fortsettelsen var skiltet med innkjøring forbudt og merket "privat".
                     Berg. Herfra var alternativet fottur. Det var ikke forhold for å gå på ski.

Jeg registrerte at veien videre innover var svært isete og monterte derfor brodder på støvlene. Kom dessuten på at det kunne bli problem med å finne vann i terrenget på grunn av tilfrysing, så jeg valgte å ta med flaskevannet jeg hadde liggende i bilen!  Etter et par kilometer kom jeg til Ausetsætra. Derfra hadde veien videre traktorstandard. Etter cirka en halv times gange fra Ausetsætra kom jeg til Ausetøya, ei gammel seter. Her delte traktorveien seg, og jeg valgte alternativet til høyre (å fortsette innover via setra).

                                                           
                                                               Ausetøya.

Etter hvert ble traktorveien mindre og mindre tydelig, og ved begynnelsen av Rånåegga tok den slutt. Rånåegga bød på en del stigning opp ei li med storvokste furutrær. Her var det isete og glatt, men med de solide broddene jeg hadde gikk dette greit. Og etter hvert kom jeg over kneika og fikk utsikt mot selve Grytdalen. Jeg var allerede kommet inn i terreng med mye gammelskog -som var så flott at det nesten ble litt andektig!

                                       
                                            Utsikt fra Rånåegga og ned i Grytdalen.

Det var lett å gå videre nedover på de tilfrosne myrene, og etter kort tid kom jeg ned i dalbunnen hvor det renner en elv -Grytdalselva. Kunne raskt slå fast at i dette partiet av elva der den renner sakte, var det solid stålis. Det var spennende å gå på elva... som i en gate.. omgitt av urskog!

                       
                                                             Grytdalselva.

Etter få meters gange langs elva fikk jeg se de første sportegnene etter beveren (sannsynligvis i flertall!), som med all mulig tydelighet har tilhold i og ved elva.


                                       Bjørk felt av beveren liggende på elveisen.


Beveren hadde lyktes med å felle denne store bjørka, som anslagsvis hadde omkrets på 60 cm!


                                                Dette treet var halvveis felt...

Etter et par kilometers gange, kom jeg inn i et noe åpnere parti av dalen, samtidig som at de karakteristiske skogbevokste åsene på østsiden av dalen kom stadig nærmere.


                                      Slo leir i et området som kalles Melandsøyan.

Telting oppå et tynt snølag. Vegetasjonen var knusktørr! Fyring med primusen ble gjort på elveisen. Se neste bilde.


Fyring med nytt kompakt gasskjøkken, Primus Eta Express. Kjøkkenet fungerte utmerket! 


Real turmat til middag. Merk broddene (Veriga Mount Track). Disse var meget nyttige på turen! 

Etter middagen fikk jeg lyst til å klyve opp på en av åsene for å få bedre oversikt over dalen. Jeg måtte planlegge litt hvor jeg skulle gå opp. Det er til dels meget bratte åskammer på østsiden av dalen. På tur oppover i terrenget gikk jeg gjennom et flott skogsterreng, og det var tydelig ut fra sporene at både elgen og hjorten har sitt område her. På en plass midt oppe i lia observerte jeg et stort ospetre på bakken. Det hadde vært dyr her og tatt for seg av den tykke barken. Gikk ut fra at det var beveren som hadde vært her også...
        
                                          Ospetreet som det var spist bark av!


Oppe fra åsen var det god utsikt ut over Grytdalen!  

Det ble stort sett en rolig og god natts søvn i teltet, men da jeg våknet på morgenkvisten var det fugleliv utenfor. En eller flere hakkespetter drev med tromming så høyt at det ga gjenklang mellom åsene! Var nokså sikker på at dette måtte være svartspett, men jeg fikk ikke dette endelig bekreftet med å få øye på "trommisen". Derimot fikk jeg gjort en annen artig observasjon, nemlig av spurveugle. Den satt i et tre ganske nært teltleiren. Jeg angret ikke på at jeg hadde tatt med den store telezoomen... Fikk noen bilder av ugla før den fløy videre.

    
                                                               Spurveugla!

Det hadde utvilsomt vært fristende å tilbringe mer tid her inne, men jeg måtte returnere på mandag på grunn av arbeid.( Dessuten var det på mandagen et riktig varmt og fint vår-vær). Jeg bestemte meg for å følge Grytdalselva i returen. I starten gikk jeg på elveisen.


                                            Vandring med brodder på solid elveis.

                           Jeg brukte en del tid på å forevige fine skogs-miljøer langs elva.





Nederst i Grytdalen fortsetter elva ned i en flott canyon. 


Dette skiltet (naturreservat) i nærheten av canyonen fortalte meg at besøket i Grytdalen var over for denne gang.

På vei mot Ausetøya valgte jeg å krysse over et islagt myr-område. Nesten som skøyteis...Vanligvis vil jeg tro det ligger bra med snø her på denne tiden...


Nøyaktig på det punktet jeg kom inn igjen på samme traseen som jeg hadde brukt innover -på Ausetøyan- fikk jeg til min overraskelse øye på solbrillene mine i snøen foran beina mine! Dette


var billige solbriller, men det er uansett en opptur å finne igjen noe man har mistet og som man har avskrevet!

 Alt i alt en meget vellykket tur, og Grytdalen vil jeg tilbake til!