Jeg har en stund hatt lyst til å gå Kvennsetdalen -en av de litt "bortgjemte" fjelldalene vest i Trollheimen. Kvennsetdalen er en dal som er typisk for den vestlige delen av Trollheimen; frodig vegetasjon og omgitt av relativt kvasse fjellformasjoner. Indre Sula er en markant topp på vestsiden av dalen. Jeg har bestemt meg for en tur dit i dag. Turen har en stigning på 1250 høydemeter. Har vært på toppen ved en tidligere anledning. Da gikk jeg opp via Sultela. Jeg er derfor kjent med den siste bratte delen. Vet det skal gå greit... Men hva med snøforholdene, blir det tungt å gå?
Indre Sula (den spisse toppen på bildet) sett fra Liabø i Halsa. Bildet er tatt på november i 2013.
Startklar! Stedet er Todalen, nærmere bestemt ved et grustak som ligger like innenfor Røssåa.
Røssåa er for få år siden blitt regulert. Det går en anleggsvei oppover dalen på vestsida av elva. I lia på østsida av elva er det skogsveier. Der hvor skogsveien slutter fortsetter en godt opparbeidet sti. Jeg velger å gå på østsida av dalen. Koseligere å gå på en god sti enn på en anleggsvei...
Utsikt mot Todalsfjorden. Merk i høyre bildekant (den lyse stripa) sporene etter raset som i 2013 ødela veien inn til Todalen. Veiforbindelsen var stengt i flere uker.
Frodig vegetasjon langs stien innover dalen.
Ved Kvennsetsetra. Når jeg kommer hit er jeg så heldig å treffe på en dame som gir meg en omvisning i den nederste bua. Hun gir meg en liten innføring i historikken. Den opprinnelige seterbua (nå hytta) er fra 1920, forteller damen. -Alltid hyggelig å treffe noen med god lokalkunnskap når man ferdes på slike steder, da man kan få informasjon om veivalg og kanskje i tillegg også få litt innføring i lokal kulturhistorie. Hyggelig med en prat, men så må jeg videre. Jeg har en topp jeg skal bestige... Innenfor setra knekker dalen vestover, terrenget åpner seg opp og Indre Sula blir synlig på venstre side av dalen.
Indre Sula! Det er nokså sterk vannføring i elva Røssåa. Og som jeg har forutsett må jeg gå helt opp til stedet hvor Nordåbotnelva møter førstnevnte for å finne egnet passering.
Litlebotnen er unnagjort. Gåing opp en bratt snø-bakke. Isøksa er fin å støtte seg på...
Etter å ha krysset de to elvene, går jeg direkte opp i det partiet på fjellet som kalles Litlebotnen. Jeg velger ei nokså direkte og bratt linje opp, da jeg erfarer at snøen er passe myk å gå i. Trollhøtta, en rygg med flere topper, dukker etter hvert opp som "blikkfang" på min høyre side.
Utsikt inn i Nordåbotn. Den ruvende toppen til høyre for midten er Rognnebba (1497). Det er artig å kunne betrakte denne flotte toppen, som jeg hadde stått på toppen av uka i forveien.
Oppe på toppen. Ser over til Ytre Sula (1318). Lokalt kalles denne toppen også Nordviksula.
Luftig utsikt på vestpynten på Indre Sula.
Ytre Sula er en lettere tilgjengelig topp, og er derfor oftere besøkt. En vertikal ned fra Indre stenger tilsynelatende for muligheten for å gjennomføre en travers mellom toppene uten klatreutstyr. Når det er snøfritt (helst på tørre forhold) er det imidlertid greit for fjellvante å komme forbi hakket på nordsida. Man går da langs noen slåer og benytter renne-formasjoner opp eller ned fra Indre Sula.
Utsikt i retning Surnadal (tettstedet). I bakgrunnen ses fjellpartier ved kysten på Nordmøre.
Ser et lite parti av Todalen (bygda) fra toppen. I bakgrunnen ses fjelltopper ved Innerdalen og Viromdalen, samt fjellmassivet omkring Vinnubreen (Kongskrona og Dronningkrona).
Fotspor på returen. Dette partiet kalles Litlebotnen. Bildet lyver noe i forhold til å oppfatte hvor bratt det er. Skråningen i bakgrunnen har en gjennomsnittlig helling på omkring 30 grader i virkeligheten.
Den eldste av bygningene på Kvennsetsetra.
Returen blir ikke uventet gjennomført vesentlig raskere enn oppgangen. Spesielt er det mye lettere å gå ned enn opp i våt og myk snø! Vel nede kan jeg fornøyd fastslå at dette har vært en flott og variert tur i naturskjønne omgivelser. Tidsbruken? Har brukt sju timer inkludert cirka en time med pauser. Turen har en stigning på omkring 1250 meter.