Mitt utgangspunkt var at jeg aldri hadde gjennomført denne "trekanten". På en tur i Trollheimen i fjor, kom jeg i prat med noen som fortalte at enkelte hadde gjennomført "trekanten" på en dag. Sånt trigger en som liker å løpe i fjellet, og jeg tenkte at dette kunne være en passe utfordring!
"Trekanten" i løpet av en dag er en kraftprøve! Har derfor med meg sportsdrikk-pulver, kjeks og sjokolade i sekken. Sekk med lav egenvekt -og for øvrig kun det som anses mest nødvendig.
NOEN VURDERINGER PÅ FORHÅND: På UT.no er turen oppgitt til å være cirka 57,5 kilometer lang. Alle tre hyttene ligger under tregrensen. Gjevillvasshytta (710), Trollheimshytta (540) og Jøldalshytta (740). Oppgitte gangtider er på tilsammen 19-20 timer. Svartådalen (5 timer) er regnet som det raskeste av de tre alternativene mellom Trollheimshytta og Jøldalshytta. Ruta mellom Gjevillvasshytta og Trollheimshytta har de største stigningene på "trekanten". Høyeste punktet på ruta mellom Gjevillvasshytta og Trollheimshytta ligger på vel 1300 meter over havet. Derimot er ruta mellom Jøldalshytta og Gjevillvasshytta litt lenger (22 hhv 20 km). Gjevillvasshytta har bilvei helt fram, så valget ble (i likhet med mange andre) å starte turen her. Valgt retning ble å starte mot Trollheimshytta først -etappen med den lengst angitte gangtida (8 timer).
Kommer fram til Gjevillvasshytta (bildet under) 14. juli på kvelden.
Gjevillvasshytta!
Forseggjort skiltstokk i nærheten av hytta.
Været er grått og det har tydeligvis regnet en del. Får anvist rom. Beslutter å droppe felles frokost (08-09). Ønsker en enda tidligere oppstart -og har som mål å være tilbake til middag på hytta (servering klokken 18.30 og 19.30). Deler rom med en kar som skal gå mot Jøldalshytta. Han skal på langtur, gå fra hytte til hytte, og planlegger å avslutte turen sin på Kongsvoll på Dovre. Han har i likhet med meg tenkt seg tidlig opp. Våkner i 06-tida etter ei natt med litt mangelfull søvn. Får i meg noen brødskiver samt et flytende trenings-produkt. Starter turen nøyaktig klokken 07. Været er grått, tåka henger nedover fjelltoppene, det er vindstille og lett regn. Første kilometeren går etter vei, før turen fortsetter på en sti som i begynnelsen er veldig fin å løpe på. Tenker på pulsen, instruerer meg selv om å ta det rolig... Stien går opp langs Gravbekken. Stigningen er moderat, greit løpeterreng... Etter omkring fem kilometer på stien må bekken krysses. Bekken ligner mer på ei elv! Ser at det er en snøskavl på bredden på motsatt side, men bykser over "bekken" på anvist vadested uten å observere godt nok over mot andre siden.
Skiltstokk ved vadestedet. Tydelige spor i snøen etter "trafikk".
Det er rett og slett uhyre vanskelig å forsere den overhengende snøskavlen! Returnerer derfor over "bekken". Forflytter meg cirka 300 meter videre oppover. Her oppe er snøskavlen mye mindre. Jumper over "bekken"...for tredje gang...og enda mer iskaldt vann i skoene... Kommer etter hvert til et mer steinete terreng og brattere stigninger. Noen snøfonner må forseres oppe ved Kamtjønnin. Løper og går vekselvis. Ei rype-mor bykser plutselig fram med flere kyllinger rundt seg. Faller for fristelsen til å ta opp et av nurkene... Mor blir veldig stresset på grunn av dette, så kyllingen får raskt friheten tilbake! Etter to timer er jeg oppe i Riarskaret på vel 1300 moh.
Skiltstokk i Riarskaret (rutens høyeste punkt). Her deler stien seg. Overganger til Bårdsgarden og Vassendsetra.
Fra Riarskaret og videre mot Mellomfjellet er det mye snø i traseen. Tåka er nokså tett, men det er greit å se hvor man skal gå (eller løpe) på grunn av alle fotsporene i snøen. Fra enden av Mellomfjellet (Skallen 1226) går det bratt nedover. Etter hvert treffer jeg grupper av personer som går motsatt vei. Jogger inn på tunet på Trollheimshytta klokken 10.50 (brukt 3,50). Føler meg nokså pigg, men vet at det er langt igjen...
Trollheimshytta ("arkivbilde").
Som dette "arkivbildet" illustrerer er Trollheimshytta selve "sentralen" i rutenettet i Trollheimen. Særdeles mange alternative ruter!
Får i meg litt mat og drikke før jeg fortsetter (kvarters pause). Etter en kilometer kommer jeg inn i Svartådalen. Stien er i partier tørr og fin, men det er også en del våte og litt gufne partier under disse forholdene.
Stien som ses på bildet går langs et elvejuv i ytre del av Svartådalen.
Kryssing av gjerde i indre del av Svartådalen.
Et finere parti av stien gjennom Svartådalen...
På høyde med Bruholtsetra kommer jeg til en traktorveg, og fortsetter på denne nesten helt fram til Jøldalshytta. Passerer en del personer på veien innover, sannsynligvis turister som kommer fra Trollheimshytta. Selv om jeg med letthet tar igjen og passerer en del folk langs veien, kjenner jeg meg gradvis mer sliten. Har også en følelse av at kroppen er i ferd med å gå tom for næring og gjør noen stopp for å kompensere ved å spise noen "barer" med kjeks/nøtter/frukt og sjokolade. -Er framme ved "krysset" (stien videre) til Gjevillvasshytta klokken 13.50 (6,50 så langt). Innvilger meg et timinutters stopp for å hvile og påfyll med mat og drikke før jeg fortsetter.
Skiltstokk en kilometer før Jøldalshytta -sti mot Gjevillvasshytta.
Jøldalshytta ("arkivbilde") ble ikke besøkt denne gangen...
Jøldalshytta ligger ved veien en kilometer fra der stien mot Gjevillvasshytta begynner.
UTROPSTEGN: Korter ned turen med et par kilometer (!) i forhold til de som går "trekanten" innom alle tre hyttene.
Første del av stien er tørr og fin, men i området Vaulan kommer jeg til et vått parti. Treffer en del personer her, og etter at jeg har rundet toppen på Skrikhøa (1082), høyeste punktet på ruta, treffer jeg flere. Føler nå i en periode at det går lettere å løpe, men det skyldes først og fremst at de tre neste kilometerne går det gradvis nedover til man når dalbunnen i Minilldalsglupen...
Sameleir på Skrikhøa. I denne delen av Trollheimen er det tamreindrift.
I Minilldalsglupen er det bygd bru over elva Minilla.
Etter nesten fem mil er stigningene opp fra Minilldalsglupen ekstra tunge. Så her går jeg hovedsaklig... På andre sida er det en del våte og sleipe partier, så jeg er meget tilfreds når jeg endelig kommer til tørrere terreng. Bjørkeskog langs Tyrikvamfjellet... Dette partiet oppleves drøyere enn jeg har forestilt meg. Men omsider får jeg et glimt av Gjevillvatnet, og får med det et konkret "bevis" på at turen snart har sin ende...
Det føles godt å få et glimt av Gjevillvatnet mellom trærne... Knapt en kilometer fra Gjevillvasshytta er det ei flott sandstrand (Raudvika) som ses på dette bildet.
ENDELIG I MÅL: Kommer joggende inn på tunet ved Gjevillvasshytta omkring klokken 17.30. Det betyr at jeg har brukt ti og en halv time på hele runden inkludert pauser. Totalt omkring 55 kilometer er tilbakelagt! Og mellom fem og seks liter utblandet sportsdrikk har blitt inntatt. Sliten, glad og lettet over å være framme, og litt stolt over å ha gjennomført en så lang dagstur...
Veldig godt med en dusj, tørre og ikke minst rene klær. Og etterpå: Nydelig med tomatsuppe, kjøttkaker og gele til middag på spisesalen på Gjevillvasshytta!
Gjevillvasshytta er ei stor turisthytte med 64 sengeplasser.
Etter en god middag (og behovstilfredsstillelse) på hytta, gjenstod en 2-3 timer lang kjøretur hjem til Vågland.
PS! Tror tidsbruken på "trekanten" kunne vært en del redusert ved bedre og riktigere næringsopptak før og underveis på turen og ved tørrere forhold, samt at turopplevelsen da hadde blitt enda mer positiv...
Hei! Vurderer også denne turen som dagstur.. hvilken fysisk form vil du si kreves for å gjennomføre den? Realistisk for folk med godt over gjennomsnittlig god form? Noen gode tips?
SvarSlettHei! En må minimum ha kapasitet til å gjennomføre lange DNT-ruter en god del raskere enn oppgitte gangtider. Man KAN som eksempel gjennomføre "trekanten" på 20 timer... men man skal først og fremst holde seg våken og mentalt oppegående helt til man er i "mål". En viss løpskapasitet, slik at halvmaraton går helt greit, er en fordel. Det er dessuten greit å ha prøvd seg på noe tilsvarende i fjellet, slik at man vet litt om hvordan kroppen reagerer på belastning over mange timer. Husk å sjekke værmeldingen og høre med folk på hyttene om forholdene. Mye regn før eller under turen gir en tyngre tur pga. lange strekninger med myr underveis. Solsteik midt på sommeren er også tøft! Man har et stort væskebehov på turen. Camelback (eller tilsvarende) er lurt! Viktig med påfyll med lett-omsettelig mat "underveis, og å spise litt allerede i løpet av første del-etappe. Ellers fint med et mini-støtteapparat eller noen å gjennomføre turen sammen med -mht. sikkerhet og den mentale biten!
SvarSlettGeir
Takk for tips :-) Ble en fantastisk tur på 8 timer og 30 min i helgen. Fulgte samme rute som deg og anbefaler alle andre som skal løpe å ta samme retning. Litt mer krevende (småkupert og teknisk) enn forventet i Svartådalen, men ellers fint.
SvarSlett