torsdag 15. oktober 2015

15.10.15. Registrering av sopp ved Haugaskaret, Halsa/ Surnadal.

Høsten er den typiske sesongen for soppsanking. Jeg er i grunnen nysgjerrig på det meste i naturen. I det siste har jeg hatt lyst til å lære mer om sopp og hvilke sopparter som finnes lokalt. -Kjøpte meg nylig et nytt digitalt speilreflekskamera (Nikon D7100). I dag gikk turen til et skogområde for å dokumentere ulike sopparter og samtidig få prøvd ut kameraet litt! Jeg valgte å kjøre til Haugaskaret på kommunegrensa mellom Halsa og Surnadal -et område med kupert terreng og blandingsskog. I 3-4 timer gikk jeg på kryss og tvers i terrenget på begge sider av FV65.



Etter å ha avsluttet registreringen kjørte jeg til Surnadal. Stakk innom bokhandelen og kjøpte meg en bok om sopp! På dagens "ekskursjon" fotograferte jeg omkring 15 ulike arter hattsopper. I boka er det avbildet 438 arter sopp. Jeg har prøvd å komme fram til riktige arter ved å sammenligne fotografier med tegningene i boka, men er slett ikke sikker på at jeg har kommet fram til riktige arter! Sopp er en type organismer som trives i spesifikke miljøer. Med kunnskaper om voksested i tillegg til kjennskap til form og utseende, vil man i de fleste tilfeller kunne være temmelig treffsikker...

SOPP SOM BLE ARTSBESTEMT MED STØRRE ELLER MINDRE GRAD AV TVIL!


Kantarell er en matsopp. Jeg fant disse i granskog, men kantarell vokser også i løvskog på næringsfattig grunn.


Rød fluesopp. Soppen inneholder en mindre mengde giftstoffer. Inntak kan blant annet gi tømmermanns-symptomer og hallusinasjoner (kanskje like greit å unngå...).


                       Vorterøyksopp. Soppen er spiselig. Fant soppen i et plantefelt med gran.


Knuskkjuke. Knuskkjuke kan vokse både på levende og døde trær. Organismen er mest aktiv i sommerhalvåret. Fruktlegemet kan i den aktive perioden produsere 50 milliarder sporer pr. døgn. Fantastisk!


Usikker om det en ser her er en og samme art! Kastanjesprøsopp(?), den er nokså lik stubbeskjellsopp... Disse soppene er spiselige.


Mener dette er sopp i kremlefamilien. Storkremle vokser under bartrær. Storkremle skal være en god matsopp!


Fant disse inne i en granskog, hvilket stemmer godt med fåresopp! Fåresopp er en fin matsopp!


                                 Noe usikker på denne... Eksemplaret er vel overmodent.


Dette mener jeg er pluggsopp. Pluggsopp er en av de vanligste større hattsoppene i Norge. Advares mot å spise. Nyere kunnskap tilsier at "gjentatte inntak kan gi nyresvikt".


Sumprødskivesopp, tror jeg. Det er en ganske vanlig sopp som forekommer i barskog i små grupper.


Ser ut som et overmodent eksemplar... Flere arter som vokser under bjørk er vanskelig å skille. Brunskrubb, som jeg tror er på bildet, er spiselig men ikke i rå tilstand!


Dette er en stor sopp. Tror det er et godt modent eksemplar av Rødskrubb. Rødskrubb har en diameter på hatten på 8-25 cm. Regnes som matsopp. Viktig å steke godt! Giftig i rå tilstand.


Dette er en liten hattsopp. Frosthette har en diameter på 0,5-1,5 cm (hatten). Stilken er 3-7 cm lang. Vokser i barskog på skrinn bunn.


                                                                       Frosthette...


Disse"tittet fram" fra en morken stubbe. Usikker på hvilken art. Ut fra størrelse (liten) og fasong (høyt hvelvet), er den ikke ulik beskrivelsen av STUBBEBLEKKSOPP. Isåfall oppgitt som en sjelden art i oppslagsverket.
Kildehenvisning: Faktum referanse. "Sopp". Henning Knudsen. Cappelen Damm.






  





                    

  

tirsdag 6. oktober 2015

06.10.15. Fottur i Neådalen, Trollheimen.

Jeg har benyttet det fine høstværet i dag til en fottur med Kårvatn som utgangspunkt. Neådalen er et forholdsvis kort dalføre i den vestlige delen av Trollheimen. Å gå gjennom Neådalen er relativt tidkrevende i forhold til antall kilometer. Det er en del våte myrer, steinurer, bekker og mindre elver som må krysses. Dagens tur var en rundtur, der jeg kom inn i Neådalen via Naustådalen og benyttet den bratte stien "Neådalsstigen" i nedgangen til Kårvatn.


                                 På vei oppover Neådalen. Nedre Neådalsvatnet midt i bildet.

Kårvatn er et bebodd gårdsbruk med helårsvei øverst i bygda Todalen i Surnadal kommune. Kårvatn er en stor privat eiendom. Eiendommen innbefatter store arealer i Trollheimen. Kårvatn Fjellutstyr, butikk på gården, ble etablert i 1992. De siste åra med lokaler i en låve, og som er bygd opp på laftet tømmer.


                          Kårvatn. Stor tilrettelagt parkering før man kommer til gårdstunet.

Den som skal gå innover Naustådalen, tar til venstre ved tavla (bildet over). Toåa krysses på bru like bortenfor låven (butikken). Når det gjelder dagens tur, så var jeg noe spent på oppgangen ved Nauståfossen. Jeg hadde ikke gått opp på denne sida av Nauståa tidligere. Jeg hadde heller ikke gått inn i Neådalen via Naustådalen.

Kort etter passering av Toåa er det skiltet et "alternativ b" til Trollheimshytta, Naustådalen om Nauståfossen. Det går en vei et godt stykke innover. Det er merket langs denne.

  
Nauståfossen. Bildet er tatt like ovenfor brua som jeg benyttet for å krysse vassdraget.

På andre siden av elva fikk jeg straks øye på noen plastremser på et tre. Det skulle vise seg å være slik merking langs stien hele veien opp i Naustådalen.


                                                     Utsikt ned til Kårvatn oppe fra lia.


Utsikt -nedre del av Naustådalen mot Kårvatn (Todalen). I bakgrunnen ses Viromkjerringa til venstre og Grånebba til høyre.


                      Naustådalssetra i venstre bildekant. Tydalsnebba (1274) oppe til høyre.


                     Naustådalssetra. De svarte dyra som ses på bildet er storfe av rasen angus.


Utsikt oppover Naustådalen. Bilde tatt i oppstigningen til skaret mellom Knubban og Kvannjolfjellet (overgangen til Neådalen). Oppgangen er helt grei bare man ikke tar opp for tidlig (støter på svaberg).


                                             Utsikt mot Neådalen. Nedre Neådalsvatnet.


                        Utsikt oppover Neådalen. Neådalssnota (1621) i bakgrunnen til venstre.


                      Elva fra Øvre Neådalsvatnet. Den måtte jeg krysse...og ble våt på bena!


Ved sørenden av Nedre Neådalsvatnet. Her står det ei lita hytte. Kvannjolfjellet i bakgrunnen.


                                                               Utsikten fra hytta.

Nedgangen. Fra sørenden av vannet følges en svak sti langs noen svaberg. Det er meget viktig å finne stien, da man etter hvert kommer til et svært ulendt terreng. Bildet under.


                   Neådalen går over i et trangt elvejuv nederst. Det er svært bratt langs juvet.


                                      På smal sti med elvejuvet like til høyre for skosålene!

Det var litt fuktig i og langs stien i dag, men med vanlig forsiktighet er det greit og trygt å gå her.


                                               I nedre del av juvet. Utsikt mot Kårvatn.


                                            Stien går i et parti gjennom fin blandingsskog.


                                                     Neådalsfalla sett fra bunnen av juvet.


                                                    Parti av elva (Neåa) nederst i juvet.


Kryssing av Neåa på bru. Dette er på DNT-merket sti (ruta Kårvatn-Storli-Bårdsgarden). Det siste partiet til parkeringen på Kårvatn går på god sti og driftsvei i flatt lende.