torsdag 15. oktober 2015

15.10.15. Registrering av sopp ved Haugaskaret, Halsa/ Surnadal.

Høsten er den typiske sesongen for soppsanking. Jeg er i grunnen nysgjerrig på det meste i naturen. I det siste har jeg hatt lyst til å lære mer om sopp og hvilke sopparter som finnes lokalt. -Kjøpte meg nylig et nytt digitalt speilreflekskamera (Nikon D7100). I dag gikk turen til et skogområde for å dokumentere ulike sopparter og samtidig få prøvd ut kameraet litt! Jeg valgte å kjøre til Haugaskaret på kommunegrensa mellom Halsa og Surnadal -et område med kupert terreng og blandingsskog. I 3-4 timer gikk jeg på kryss og tvers i terrenget på begge sider av FV65.



Etter å ha avsluttet registreringen kjørte jeg til Surnadal. Stakk innom bokhandelen og kjøpte meg en bok om sopp! På dagens "ekskursjon" fotograferte jeg omkring 15 ulike arter hattsopper. I boka er det avbildet 438 arter sopp. Jeg har prøvd å komme fram til riktige arter ved å sammenligne fotografier med tegningene i boka, men er slett ikke sikker på at jeg har kommet fram til riktige arter! Sopp er en type organismer som trives i spesifikke miljøer. Med kunnskaper om voksested i tillegg til kjennskap til form og utseende, vil man i de fleste tilfeller kunne være temmelig treffsikker...

SOPP SOM BLE ARTSBESTEMT MED STØRRE ELLER MINDRE GRAD AV TVIL!


Kantarell er en matsopp. Jeg fant disse i granskog, men kantarell vokser også i løvskog på næringsfattig grunn.


Rød fluesopp. Soppen inneholder en mindre mengde giftstoffer. Inntak kan blant annet gi tømmermanns-symptomer og hallusinasjoner (kanskje like greit å unngå...).


                       Vorterøyksopp. Soppen er spiselig. Fant soppen i et plantefelt med gran.


Knuskkjuke. Knuskkjuke kan vokse både på levende og døde trær. Organismen er mest aktiv i sommerhalvåret. Fruktlegemet kan i den aktive perioden produsere 50 milliarder sporer pr. døgn. Fantastisk!


Usikker om det en ser her er en og samme art! Kastanjesprøsopp(?), den er nokså lik stubbeskjellsopp... Disse soppene er spiselige.


Mener dette er sopp i kremlefamilien. Storkremle vokser under bartrær. Storkremle skal være en god matsopp!


Fant disse inne i en granskog, hvilket stemmer godt med fåresopp! Fåresopp er en fin matsopp!


                                 Noe usikker på denne... Eksemplaret er vel overmodent.


Dette mener jeg er pluggsopp. Pluggsopp er en av de vanligste større hattsoppene i Norge. Advares mot å spise. Nyere kunnskap tilsier at "gjentatte inntak kan gi nyresvikt".


Sumprødskivesopp, tror jeg. Det er en ganske vanlig sopp som forekommer i barskog i små grupper.


Ser ut som et overmodent eksemplar... Flere arter som vokser under bjørk er vanskelig å skille. Brunskrubb, som jeg tror er på bildet, er spiselig men ikke i rå tilstand!


Dette er en stor sopp. Tror det er et godt modent eksemplar av Rødskrubb. Rødskrubb har en diameter på hatten på 8-25 cm. Regnes som matsopp. Viktig å steke godt! Giftig i rå tilstand.


Dette er en liten hattsopp. Frosthette har en diameter på 0,5-1,5 cm (hatten). Stilken er 3-7 cm lang. Vokser i barskog på skrinn bunn.


                                                                       Frosthette...


Disse"tittet fram" fra en morken stubbe. Usikker på hvilken art. Ut fra størrelse (liten) og fasong (høyt hvelvet), er den ikke ulik beskrivelsen av STUBBEBLEKKSOPP. Isåfall oppgitt som en sjelden art i oppslagsverket.
Kildehenvisning: Faktum referanse. "Sopp". Henning Knudsen. Cappelen Damm.






  





                    

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar