Jeg er tilbake fra en fottur rundt Snota i Trollheimen. Selv om det er få timer med dagslys i månedsskiftet oktober-november, så var det fine forhold for fottur. Det var mildt for årstiden, og kun de høyeste toppene hadde fått et lite dryss med snø...
Fra Fagerlidalen. Rognnebba (1497) til venstre, Fruhøtta (1435) til høyre i bildet.
Det er flere ruter som kan være aktuelle når målet er å gå rundt Snota-massivet. Det er mulig å gjøre rundturen på en dag -ihvertfall skulle det kunne gå greit i den lyse årstiden... Denne gangen gav jeg meg god tid, 48 timer og to overnattinger i telt. Den valgte ruten kan oppsummeres slik: Gråsjøen, Svartvatnet, Snothaugen, Snotdalen, Fagerlidalen, Vinddøldalen, Breidskardet (og tilbake til parkeringen ved Gråsjøen).
LØRDAG: Fra parkeringen ved Gråsjøen (anleggsvei, skiltet avkjøring fra FV65 på kommunegrensa Surnadal/ Rindal, bompenger) velger jeg å gå i merket rute i retning mot Trollheimshytta.
Omkring det høyeste punktet på ruta, cirka 940 meter over havet. Snota i bakgrunnen.
Svartvatnet (til høyre) passeres. Sommerruta til Snota går opp flanken på hammeren (1270) til venstre i bildet.
Jeg krysser elva fra Svartvatnet og fortsetter i merket løype omkring 500 meter. Jeg tar av i sidebratt terreng i retning et markert skar, skaret mellom Snothaugen og "1270" (hammeren på bildet over). Jeg krysser den merkede ruta til Snota, og fortsetter inn i skaret. Her flater det etter hvert ut og jeg får utsikt til et vann, Leirtjønna. Leirtjønna samler brevann fra Snotbreen. Det har derfor en flott irrgrønn farge (bildet under).
Utsikt mot Leirtjønna.
Passerer Leirtjønna på høyre side. På vei ned til vannet får jeg øye på to personer borte ved snøskavlen i skaret. Vi møtes nede ved vannet. Det er to karer som går Snota rundt med utgangspunkt i Vinddøldalen. De er på dagstur. Siden det ikke er mer enn 1-2 timer igjen med dagslys, ligger det an til at karene må fullføre turen i mørke.
I det trange skaret inn i Snotdalen ligger det en del gammel snø. Her må jeg faktisk smyge meg forbi på de smaleste passasjene. Leirtjønna og Trollhetta ses i bakgrunnen!
Inne i Snotdalen begynner jeg å se etter teltplass. Finner etter hvert en fin teltplass i nedstigningen til Fagerlidalen.
Teltet slås opp på ei passe stor gressbevokst slå. Bekken renner ved siden av og det er flott utsikt mot Fagerlidalen!
Etter å ha satt opp teltet prioriteres å koke opp vann. Benytter den nye gassbrenneren, Optimus Vega. Denne brenneren er konstruert for å utnytte fordeler med fyring av mix-gass i væskefasen i den kalde årstiden (fyring med gassboksen opp ned).
Oppdager også snart turens største blemme... posen med middagsporsjoner som ligger hjemme et sted...
En halv kilo lakriskonfekt sørger iallfall for at sukkerbehovet på turen blir MER enn dekket!
SØNDAG: Våkner neste dag til en litt urolig værtype. På formiddagen er sola framme av og til. Ved ti-tiden blir leiren revet og jeg skrår ned i Fagerlidalen. Kommer først til Storvatnet -det største av en hel rekke vann i Fagerlidalen.
Utsikt mot indre del av Fagerlidalen. Salen (1430) reiser seg bratt på høyre side av dalen.
Snota (1668) tar seg flott ut fra Fagerlidalen...
Etter at det nederste av tjernene i Fagerlidalen er passert, er det naturlig å legge inn en kursendring slik at man velger høyre side av et markert ryggparti midt i dalen. Dalbunnen mellom Stygglifjellet og Vassdalsfjellet vil jeg tro regnes som en del av Vinddøldalen...
Partiet fra Fagerlidalen og ned i Vinddøldalen preges av krattskog og myr. Men så kommer man til denne kolossale furua -en av de større i Vinddøldalen. Og i Vinddøldalen er det mange digre furuer!
Jeg velger å beholde høyde (i lia under Vassdalsfjellet) slik at jeg kommer inn på vei like etter demningen i elva fra Vassdalsvatnet.
Fortsetter langs veien til jeg har passert en skiltstokk der det blant annet står Øvre og Nedre Kløftsetra. Skrår deretter oppover i retning Breiskaret. Etter hvert kommer jeg til elva som renner fra Breidskardet og ned i Vinddøldalen. I et parti går elva gjennom en ganske dyp kløft.
Øverst i kløfta hvor elva (eller bekken ved liten vannføring) går over i stryk.
Etablerer leir like ved elva i kanten av ei myr. Plasseringen er strategisk med tanke på grei kryssing av vassdraget (ovenfor elvekløfta).
MANDAG: Etter ei litt urolig natt (en god del vind og litt regn), tar jeg meg en runde med fotoapparatet. Det er mange gamle trær i området som er fine fotomotiver, og utsikten fra toppen av lia er flott!
Utsikt mot Vinddøldalen og Eiterdalen. Pekhøtta (1396) og Blånebba (1421).
Fallen kjempe studeres...
Skogs-interiør...
Etter å ha revet leir, går turen videre innover Breidskardet. Jeg kommer relativt snart inn på ei løype som er merket med blå og hvite pinner. Løypa er stukket omkring midten av skaret innover.
På vei inn Breidskardet.
Flott osp øverst i Breidskardet, mens regnbuen i bakgrunnen gjør bildet enda mer fargerikt.
På kanten av lia ovenfor Gråsjøen. Utsikt mot Gråsjødemningen og Follsjøen.
Utsikt innover Gråsjøen. Trollhetta i bakgrunnen.
På stien like ovenfor parkeringsplassen.
PS! Trass i to dager med manglende varmmåltider ble dette en fin rundtur. Selv om høstfargene i månedsskiftet oktober-november ikke er på det mest intense, er det flott i Trollheimen også på senhøsten!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar