Fin utsikt retning Neådalen fra toppen av Neådalssnota.
Gjennomførte 10. september 2019 en fottur til Neådalssnota (1622) med Kårvatn som utgangspunkt. Gikk via Naustådalen. Turistmerket sti fulgt inn til Øvre Salsvatnet (875). En lang og fin tur!
Neådalssnota sett fra andre posisjoner:
Neådalssnota sett fra lia ovenfor Taløysetra i Todalen. Trange dalfører skjærer seg innover på hver side av fjellet; Naustådalen til venstre på bildet og Neådalen til høyre.
Neådalssnota sett fra andre posisjoner:
Neådalssnota sett fra lia ovenfor Taløysetra i Todalen. Trange dalfører skjærer seg innover på hver side av fjellet; Naustådalen til venstre på bildet og Neådalen til høyre.
Neådalssnota sett fra Strankåbotnfjellet.
Turen 10.09. 2019:
God utsikt ned til Kårvatn etter cirka en halv times gange.
Ved Naustådalssetra. Setra ligger ved inngangen til Naustådalen.
Fint parti av stien i nedre del av Naustådalen.
Bru over Strankåa. Brua er ny (satt opp i sommer). Den gamle brua brøt sammen i vår, visstnok grunnet spesielle vær-forhold. Folk har omkommet ved kryssing av elv i Naustådalen i nyere tid, så solide bruer (og god turistmerking) er viktig!
Ved Naustådalsvatnet. Den vesle bua på bildet, Nauståbu, står åpen. Det er en sikrings-hytte, og det er turistforeningen som har ansvar for den. Nøstebu ble satt opp i 1967. -Et tiltak etter to dødsulykker i Naustådalen i 1964. Tre personer omkom som følge av kulde og utmattelse på vei fra Trollheimshytta til Kårvatn i disse ulykkene denne sommeren.
.
Myrull i vannpytt ved stien. Bildet er tatt omkring høyeste punktet på ruta til Trollheimshytta, cirka 900 meter over havet, like før Øvre Salsvatnet.
Neådalssnota! Jeg tok av fra stien i dette området.
Siden det var første gangen jeg gikk på Neådalssnota fra denne kanten, var jeg litt usikker på hva som er det beste veivalget etter at man forlater turiststien ved Salsvatnet. Vurderte en oppgang via lange ryggpartier ("1446" på kartet) eller mer direkte-varianter opp fra Snotvatnet (1191).
Valgt rute opp markert med rødt. Veivalg på returen markert med oransje. Som en ser er veivalget på returen kortere. Gikk ned i den bratte fjellsiden ovenfor Snotvatnet. Gikk rimelig greit å komme seg ned der siden en så sent i sesongen kan manøvrere ned i steinur. En kombinasjon av oransje og rødt veivalg (markert gult), er nok det beste alternativet.
Utsikt mot Rindhatten og Trollhetta på oppgangen til Snotvatnet.
Oppe ved Snotvatnet. Legg merke til en delvis vegetert rygg til venstre for vannet. Her valgte jeg å gå opp. Observerte to personer som gikk opp her før meg. Til venstre for ryggen er det noe løst. Returen ble gjort på motsatt side av vannet -langs en rampe i partiet mellom svabergene og snøfonna.
Ved varden på toppen.
Utsikt fra toppen. Øvre Salsvatnet ses nede til venstre.
Sitteplass ved varden på toppen. Snota (1669) i bakgrunnen.
Utsikt mot sør. Øvre Neådalsvatnet ses nede til høyre. Tohatten (1444) og en hel rekke med topper ved Innerdalen/ Sunndalen i bakgrunnen.
Vestryggen på Neådalssnota. Eggen et stykke under toppen har et kvast/ møneformet svaberg-parti -en passasje som krever en smule mot!
Utsikt over mot Strankåbotnfjellet. Lenger bak ses Trollhøtta, Pekhøtta, Rognnebba med flere.
Utsikt mot øst. Sprikletjønnen. Storbekkhøa (markant topp til høyre for Sprikletjønnen).
Utsikt over mot Salen (1430) og Snota (1669) bak til venstre. Trollhetta i bakgrunnen til høyre.
Opp- og nedgang i denne ura! Ryggen jeg kom opp ses litt til høyre for det vesle Snottjernet. I bakgrunnen ses Storlifjellet (flere topper), Blåhøa (bak Storlifjellet) og Gjevillvasskamben til høyre.
Retur:
Jeg har allerede sagt en del om returen i forbindelse med veivalg (kommentar til kart, bilde 11). Jeg velger å returnere til Øvre Salsvatnet og videre ned Naustådalen. Det er minst et par andre interessante alternativ. 1) Å gå ned Neådalen. Praktfullt, men det er mer tidkrevende. 2) Ned vest-eggen. Trolig er det greiere å gå opp enn ned her.
Det ble tatt noen bilder også på returen...
Naustådalen.
Melbær.
Nederst i Naustådalen -med utsikt til Grinaren, Skjerdingfjellet og Snøfjellet.
Lia ovenfor Kårvatn. Kveldshimmel. Viromkjerringa og Grånebba i bakgrunnen.
PS! Turen tok 11 timer. Den effektive gangtida var på 9 - 9,5 timer. Ellers fikk jeg erfare at det er en utfordring å opprettholde topp konsentrasjonen over så lang tid. Uhell oppstår typisk når man minst forventer det, som i et flatt parti på stien nederst i Naustådalen! Snublet i en stein og stupte i bakken med hodet først. Blod fra munnen og greier... men heldigvis ingen større skade!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar