Utsikt fra Blånebba. Ser ned på Blånebbvatnet. Dalføret i bakgrunnen er Søyådalen.
Jeg har benyttet det fine været i dag til litt tinderangling vest i Trollheimen -topper omkring Søyådalen. Pekhøtta og Blånebba hadde jeg vært på tidligere, mens den lange Trollhøtta-ryggen kun hadde blitt betraktet på litt avstand. I dag var tiden inne for et besøk på den høyeste av toppene på Trollhøtta (1328).
Det går en bom-vei et stykke innover Søyådalen. Tar av fra FV670 på Eidet (på strekningen Surnadal-Kvanne), kjører innover Øvstbødalen helt til jeg kommer til bommen på Øvstbøen. Bomavgiften er på tredve kroner. Veien har god standard fram til snuplassen der veien deler seg (tar til høyre her). Noe smalere og humpete vei det siste stykket til parkeringen. Det er også mulig å kjøre videre inn til Mellingsetra, men det må være med en litt "grovere" type firehjulstrekker.
Riktig flott informasjonstavle, skiltstokk og figur, som står ved veikrysset i indre del av veien. Søyådalen er en seter-dal, noe figuren av dame med rive minner oss om.
Naturlig å parkere her. Veien går et stykke til, men har en lavere standard.
Mellingsetra til høyre. Noen av de gamle setrene i dalen brukes som hytter.
Fra Mellingsetra er det merket en sti et godt stykke innover dalen. Stien og merkingen opphører når man kommer til et myrlendt område i indre del av dalen.
I dette området var det mye molter...
Fortsetter opp dalføret på høyre side av elva. Kommer etter hvert til et område med grov ur og steinblokker. Noe tidkrevende å forsere dette partiet. Passerer vannet som ligger på 887 meters høyde (Botnavatnet) på venstre side, og fortsetter opp i skaret mellom Pekhøtta og Trollhøtta. Store felt med svaberg, til dels våte, gjør at oppgangen må velges med omhu.
Velger å gå opp til venstre for partiet med svaberg, deretter til høyre på en slå før jeg tråkler meg vei videre opp ura.
I skaret. Ryggen videre opp til Trollhøtta (1328).
Ryggen opp til Trollhøtta (1328) viser seg å være helt grei å gå på. Den er ikke så kvass som den kan virke som nede fra skaret.
Forbausende mye snø oppe på ryggen...
På toppen. Flott utsikt mot de andre toppene på Trollhøtta. Nordåbotnvatna til venstre. Over hodet mitt ses fjellmassivet Sula -Indre Sula til venstre og Ytre Sula til høyre.
Mektige Rognnebba (1497) rett i mot. I bakgrunnen til venstre ses Snota. Til høyre i bildet er Neådalssnota markant.
Utsikt ned i Søyådalen fra toppen.
Utsikt mot Blånebba.
Pekhøtta i bakgrunnen til venstre. For-toppen (1368) i venstre bildekant.
Tilbakeblikk på Trollhøtta fra Pekhøtta. Vannet på bildet er Botnvatnet (887).
Utsikt ned i Storbotnen (nærmest) fra Pekhøtta. Elva heter Botnelva. Renner ned i Romådalen. Utsikt til Innerdal-fjella og topper ved Vinnubreen til høyre i bakgrunnen.
Fra toppen ser man rett ned på Fruhøttvatnet. Fruhøtta (1435) bak. Snota i bakgrunnen.
Pekhøtta sett fra Blånebba. Returnerte fra Pekhøtta i kant med snøskavlen som ses oppe på toppen, så videre langs ryggen og ned fjellsiden i delvis løs ur. Nedgangen omtrentlig inntegnet.
Det øverste partiet på ryggen opp mot Blånebba kan synes bratt ut nede fra skaret, men det løser seg forbausende greit opp. Innslagene med kliving er av det enkle slaget.
Ved varden oppe på toppen. Kasse med bok i.
Utsikt fra toppen mot utstikkeren mot sør -markert med store varder. Fjorden ved Stangvik og Ålvundfjorden i bakgrunnen.
Utsikt ned i Eiterdalen...
Velger å returnere mot vest og via Blånebbvatnet ned til utgangspunktet i Søyådalen.
Bilde tatt nær tjernet som ligger nedenfor Blånebbvatnet. Blånebba i profil.
Velger å gå ned lia litt til høyre for Styggåa. Den delen av lia som jeg velger å gå i er ulendt. Ingen sti, tett bjørkeskog, bregner og gress. Nederst i lia støter jeg på en merket sti skiltet Blånebba...
Skulle benyttet denne... merket sti opp lia.
Merkinga går via Holtasetra. Like nedenfor Holtasetra krysser jeg elva på bru. Kommet over elva er det ikke lange biten å gå før jeg kommer inn på stien som går mot seterområdet (Mellingsetra, mfl.).
PS! Dagens tur varte i omkring ni timer. Da må det sies at jeg gav meg god tid underveis -blant annet til fotografering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar