Kvitegga (1691) sett fra Hornindalsrokken.
Kvitegga er den høyeste toppen i Ørsta kommune. Kvitegga er også den høyeste toppen i Sunnmørsalpene. Sammen med broren min har jeg hatt et prosjekt gående med samling av kommunetopper i Møre og Romsdal. Vi hadde etter hvert kommet så langt at vi kun hadde Kvitegga igjen å gå på. Ei gunstig værmelding for dagene 11. og 12. september, gjorde at vi valgte å ta løs fra Nordmøre med kurs for Kjellstad på kommunegrensa mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Kvitegga er vanligst å gå på ski fra Norangsdalen. Som fottur er Kjellstad og oppganger i Kjellstaddalen mer aktuelt. Felles for disse rutene er at de er lange i antall kilometer.
Ellevte september, samme dag som vi dro nedover, gikk vi på Hornindalsrokken. Vi var tilbake på parkeringen ved Hornindalssætra omkring klokken 16. Planen var å kjøre 6-7 kilometer og parkere ved samfunnshuset på Tronstad. Det er et eldre samfunnshus som ligger på venstre side av RV60 når man kommer fra Hornindal. Vi brukte litt tid på å finne rett avkjøring. På Tronstad pakket vi sekkene med utstyr for overnatting. Vi kryssa ei lita bru før vi fortsatte på seterveien innover Kjellstaddalen.
Karl Eivind går innover seterveien, passerer et gammelt uthus.
Indre del av veien. Vi hadde planlagt å telte i et område av dalen slik at vi hadde et gunstig utgangspunkt for et toppstøt neste dag. Ut fra opplysninger på nettet var planen å benytte en oppgang ved Tverrelva.
Skiltet oppgang for Kvitegga. Tverrelva i bakgrunnen. Vi fant teltplass 2-300 meter herfra i retning fossen.
Teltet ble slått opp på et sted som så ut til å være en tidligere setervoll.
Etter en god natts søvn starta vi på oppgangen omkring klokken 08.30. Vi hadde observert merking på noen trær i området. Omkring hundre meter fra teltet kryssa vi elva. Inne i bjørkeskogen kom vi inn på en en sti som var mye bedre enn forventet. Det gikk derfor raskere å forsere lia enn vi hadde sett for oss.
K.E. i øverste del av lia.
Like over tregrensa opphørte stien og merkinga. Partiet her kalles Bjørneheia. Terrenget videre (opp Bjørnheia) var lettere å gå i.
Øverst i Bjørneheia lå det noen snøfonner. Vi valgte å krysse et par av dem på turen videre mot Kvanngrønibba (1495).
På Kvanngrønibba. Kvitegga i bakgrunnen.
Vi valgte å gå ut mot kanten mot Norangsdalen et par steder. Her er det utsikt til Fivelstad.
Utsikt fra for-toppen (1584) mot toppen av Kvitegga. Legg merke til store sprekker i breen.
På Kvitegga. Vi gikk til utsiktspunktet (1691) først, før vi tok turen opp på snøfonna som er det høyeste partiet på fjellet. Vi antok at høyden oppe på snø-kuppelen kunne være omkring 1705 meter over havet.
Markering av det oppnådde målet -samtlige kommunetopper i Møre og Romsdal- oppe på toppen!
Oppe på den relativt vide snøfonna på toppen.
Det blåste en litt kald vind, så vi fant oss ei grop der vi var noenlunde i le for vinden.
Utsikt mot Storfjorden/ Hjørundfjorden og videre helt ut i havet.
Utsikt til fjellrekke ved Norangsdalen og fjellrekke i Sykkylven aller bakerst.
Utsikt mot vest. Kvitelvdalsvatnet til høyre. Legg merke til vannet med is på til venstre (Blådalsvatnet 1002 meter over havet).
OVERSIKTSBILDER tatt oppe på toppen:
Oversiktsbilde som viser oppgangen på Hornindalsrokken. Storhornet (1600) i bakgrunnen.
Retur ned mot Bjørneheia.
Utsikt fra toppen av lia mot teltplassen (omkring midt på bildet).
Fra toppen av lia registrerer vi aktivitet i området ved ei hytte som ligger et par hundre meter fra teltplassen. Når vi kommer ned viser det seg at det er ei gruppe barn og noen voksne fra 4H som er på en utflukt i området. Tilbake i teltleiren prioriterer vi straks å rive leir og å pakke sekkene. Returen ned veien tar ikke så lang tid -vel 30 minutter. Turen på Kvitegga (tur retur leirplassen) tok mellom sju og åtte timer inkludert pauser. Når det gjelder oppgangen ved Tverrelva, så er det meget viktig å finne stien! Stien går opp gjennom bjørkeskogen på venstre side av elva (mellom elva og den store ura).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar