torsdag 29. mai 2014

29.05.14. Foto-tur til Åmotan i Sunndal.

Jeg har benyttet det fine vår-været på Kristi himmelfartsdag til en foto-tur til Åmotan. Åmotan er et elvejuv i Sunndal hvor flere elver med fosser og stryk samles opp til en elv. Selv om det er til dels svært bratt og ulendt i og omkring Åmotan, er det ved denne naturperlen tilrettelagt for ferdsel. Det er flere merkede sti-alternativer, og et par hengebruer i bunnen av juvet gjør at du kan krysse de største elvene.

Området er tilgjengelig med bil -ta av fra hoveddalføret Sunndalen på Gjøra og fortsett på smale og bratte (men asfalterte) fjellveier. Det beste alternativet når en vil besøke Åmotan, er å kjøre til Jenstad og benytte noen av sti-alternativene derfra.  


                                               Tilrettelagt parkering (kroner 20) på Jenstad.

Herfra valgte jeg i dag å gå på merket sti mot Lindalsfossen. Det er også mulig å benytte bil, eller eventuelt sykkel, på en bomvei som går opp i Lindalen. I Lindalen kan man velge å ta inn på turisthytta Gammelsetra (KNT).  

   
                                  Lindalsfossen sett fra et utsiktspunkt like ved den merkede stien.

Et dvergfalk-par hadde en imponerende flyoppvisning langs fjellveggene oppe ved Lindalsfossen -et flott skue i disse mektige omgivelsene!  


Rosenrot klamrer seg fast i bratte berghammere flere steder langs vassdragene i Åmotan.

Jeg fulgte stien opp til Lindalsfossen og samme vei ned igjen til Jenstad. Derfra gikk jeg på sti ned i juvet.


                                  Åmotan i det partiet hvor elvene Linndøla og Grøvu møtes.


Svøufossen. Snøgutu-veien gjør en sving oppe ved fossen (mur og rekkverk synlig på bildet).


                                  Flott regnbue i juvet i Åmotan.

Etter å ha tilbrakt et par timer i mektige omgivelser i Åmotan, gikk jeg opp til Jenstad igjen. Tok bilen og kjørte ned Jenstad-veien og inn på Snøgutu-veien til Svisdal.



Flott steinmur på innmarka på Svisdal. Utsikt til Jenstad-gårdene på andre sida av juvet -og utsikt til Lindalen i bakgrunnen.

 
                               Utsikt over til Johanslia -her er det ikke lenger fastboende.


Fossestryk i Svøu like ovenfor Svøufossen. Noe av innmarka på Jenstad i venstre bildekant.


                                             Fossestryk i Svøu nedenfor Svisdal.


Viltre fosse-stryk i Svøu. Det var stor vannføring i elvene, men ikke ekstremt stor. Dels fordi det har vært en tørr vinter (lite snø) og dels fordi det har vært mye avsmelting tidligere i måneden.



Åmotan er et flott botanisk område. I tillegg må nevnes at et kulturlandskap (fjellgårdene) med enger uten bruk av kunstgjødsel er gunstig for mange plantearter og insekter.



    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar